09 - 04 - 2025
Fot. P. Łuczak, Agrokonsument.pl

Nowoczesne magazynowanie i najwyższe standardy w przetwórstwie zbóż paszowych: De Heus i Riela Polska

W dynamicznie rozwijającym się sektorze rolniczym, De Heus wyróżnia się jako lider w produkcji pasz dla zwierząt hodowlanych. Firma oferuje kompleksowe rozwiązania obejmujące żywienie, skup zbóż oraz ich nowoczesne magazynowanie i przetwórstwo, gwarantując najwyższą jakość na każdym etapie produkcji.

 

 

 

De Heus Sp. z o.o. to uznany w Polsce i na świecie producent najwyższej jakości pasz pełnoporcjowych, koncentratów oraz preparatów mlekozastępczych. Historia firmy w Polsce sięga roku 1990.

Obecnie De Heus prowadzi działalność w 10 lokalizacjach w Polsce, w tym m.in. w Buku, Grodzisku Wielkopolskim, Łomży, Mieścisku, Spytkowicach.

Kompleks magazynowy w Łęczycy, zbudowany przez Riela Polska, obejmuje 9 silosów typu 624 o łącznej pojemności 3654 m3 (2740 ton). Urządzenia transportowe, osiągające do 150 t/h, zapewniają sprawną obsługę.

 

– Silosy powstały 15 lat temu. Przechowywane są w nich pszenica, pszenżyto, kukurydza. Jak to bywa, przy intensywnej eksploatacji wymagają konserwacji, drobnych napraw, np. niedawno wymieniliśmy zasuwy pod redlerami. Jednak to co najważniejsze to to, że zapewniają wysokiej jakości warunki przechowywania – mówi Paweł Kowalczyk, specjalista ds. utrzymania ruchu.

 

 

Kontraktacje rolnicze: zboża, oleiste, białkowe. Czego szuka rynek światowy?

 

 

Normy jakościowe skupu zbóż

 

De Heus De Heus przykłada ogromną wagę do jakości surowców, dlatego skup zbóż odbywa się z zachowaniem rygorystycznych norm.

Normy dla kukurydzy paszowej:

  • Wilgotność: max. 14,5%
  • Ziarno zdrowe, czyste, o swoistym kolorze i zapachu (niedopuszczalny zapach stęchły, fermentacyjny i chemiczny), pozbawione obcych substancji chemicznych oraz wolne od jakichkolwiek żywych owadów i roztoczy
  • Zanieczyszczenia ogółem: max. 12%
  • Surowiec niemodyfikowany genetycznie (NGMO)

 

 

Normy dla pszenicy, pszenżyta, jęczmienia i owsa:

 

  • Wilgotność: max. 14,5%
  • Ziarno zdrowe, czyste, o swoistym kolorze i zapachu (niedopuszczalny zapach stęchły, fermentacyjny i chemiczny), pozbawione obcych substancji chemicznych
  • Zanieczyszczenia ogółem: max. 6%
  • Zanieczyszczenia nieużyteczne: max. 2%
  • Ziarna porośnięte: max 10%
  • Dopuszczalna zawartość ziaren przytulii: max 5 szt. na 100 g próbki

 

Riela Polska: 25 lat dla rynku zbóż i bezpieczeństwa żywnościowego kraju

 

 

De Heus – współodpowiedzialni za produkty, trafiające na talerze konsumentów

 

 

Co trzecie udko lub filet pochodzi od kury karmionej paszą De Heus, a 1,9 mld jaj to efekt żywienia niosek paszą De Heus.

De Heus każdego dnia działa na rzecz tworzenia lepszego dostępu do bezpiecznej i zdrowej żywności dla rosnącej populacji świata. Czynią to, dostarczając klientom produkty oraz usługi, których potrzebują, aby opiekować się swoimi zwierzętami i zarządzać zrównoważonym rozwojem swoich przedsiębiorstw.

Firma aktywnie wspiera rozwój producentów mięsa, ryb, mleka i jaj, zachęcając do innowacji w całym łańcuchu produkcyjnym.

 

Opr. na podstawie informacji własnych i De Heus

 

 

Reportaże o produktach Riela Polska:

W Szczebrzeszynie: szeroki tor LHS i silosy Riela Polska, Lubelskie

Stanisław Koziorzemski – pasja do pracy daje wieczną młodość – PHZ Perkoz, Brodnica, Kujawsko-Pomorskie

Jarosław Studziński – postawiłem na najgrubszy ocynk na rynki – Wilczopole Kolonia, Lubelskie

Jan Mac – własna biogazownia, własne ciepło do suszenia zbóż – Resko, Zachodniopomorskie

Zaprol Retkowo –  skup zbóż w płatkach róż – Retkowo, Dolnośląskie

P.W. Magnum w Żninie – Żnin, Kujawsko-Pomorskie

Ampol-Merol – każdego dnia lepsi, także w skupie zbóż – Białogard, Zachodniopomorskie

PRS Rutkowski – już 20 lat na zbożowych silosach Riela Polska – Kałdus, Kujawsko-Pomorskie

Polhoz sp. z o.o. – Szymankowo k. Malborka, Pomorskie

Eugeniusz Taraska, P.W. Lechpol – Szubin, Kujawsko-Pomorskie

Zdrowy Kurczak z Suchowoli – Kizielewszczyzna, Podlaskie

Marian Olejnik, Agropol – Łosiów, Opolskie

Janusz Kasprzak, Rolpol – Uścikowo, Wielkopolskie

Bernard Ginter – Wyczechy, Pomorskie

Sebastian Luber – Wybranowo, Kujawsko-Pomorskie

Kamil Bojakowski – Jelcz Laskowice, Dolnośląskie

dr Józef Śliwa – Żórawina, Dolnośląskie

Przemysław Piasta – Rychnowo, Kujawsko-Pomorskie

DN Green – Dębionek, Kujawsko-Pomorskie

Classic Grain – Janikowo, Kujawsko-Pomorskie

Rajmund Gąsiorek – Radomice, Wielkopolska

Ginter, wialnia bębnowa – Wyczechy, Pomorskie

Jan Domaros – Malinowo, Pomorskie

Adam Lipiński – Domisław, Pomorskie

Grupa producencka GASK – Pyrzyce, Zachodniopomorskie

Firma „Kłos” – Opole, Opolskie

 

 

 

Pasja do pracy daje wieczną młodość: Stanisław Koziorzemski, PHU Perkoz

Redakcja Agrokonsument.pl
Serwis Agrokonsument.pl specjalizuje się w treściach kierowanych dla konsumentów i branży agro. Polityka rolna, bezpieczeństwo żywności, ubezpieczenia, prawo.
przeczytaj inne artykuły tego autora
Wydrukuj
PILNE !
Zobacz podobne:

Inni przeczytali również: