22 - 01 - 2023
Fot. Messe Berlin

Nie mamy planety B, czyli Global Forum for Food and Agriculture, Berlin

Globalne Forum Żywności i Rolnictwa (Global Forum for Food and Agriculture) było najważniejszym wydarzeniem targów Grüne Woche w Berlinie. Agrokonsument.pl

 

W Berlinie właśnie zakończyło się 15. Globalne Forum Żywności i Rolnictwa. Był to „gwóźdź programu” targów Zielony Tydzień (Grüne Woche).

Do Berlina zjechało ok. 2 tys. przedstawicieli świata polityki, biznesu i nauk.

Wszyscy oni są dziś zgodni co do tego, że:

  • zmiany klimatyczne,
  • wymieranie gatunków,
  • skutki pandemii covid 19,
  • rosyjska agresja przeciwko Ukrainie,

stawiają międzynarodową społeczność przed największym globalnym kryzysem żywnościowym od czasów II wojny światowej.

 

 

Po trzech latach przerwy: Berlin i Grüne Woche

 

World Wildlife Fund o Ziemi

 

„Nie mamy Planety B” – ostrzegł Jason Clay, wiceprezes ds. rynków w World Wildlife Fund. Jego zdaniem, jeśli mamy wyżywić dziewięciomiliardową populację świata w ciągu następnych 15 lat, to:

  • wydajność rolnictwa musi zostać zwiększona,
  • podniesiona efektywność wykorzystania środków produkcji.

 

Przede wszystkim jednak należy promować dbałość o próchnicę glebową.

Zdegradowane gleby muszą odzyskać żyzność, ale w sposób zrównoważony. Już dziś około 828 milionów ludzi głoduje, a prawie jedna trzecia ludności świata nie ma dostępu do bezpiecznej, wystarczającej żywności.

 

Rajmund Gąsiorek: o futerkowych i silosach zbożowych

 

Polak i komisarz UE

 

Zdaniem Janusza Wojciechowskiego, komisarza rolnego UE, odpowiednie zachęty do zrównoważonego osiągnięcia tych celów ma zapewnić nowa Wspólna Polityka Rolna (WPR).

Na WPR w ciągu najbliższych pięciu lat przeznaczono 307 mld euro, z czego 40 proc. na działania związane z ochroną klimatu i środowiska.

Komisarza niepokoi jednak to, że w latach 2010-2020 liczba gospodarstw rolnych w UE spadła o około trzy miliony: z 12 do 9 milionów.

– Musimy poprawić warunki życia na obszarach wiejskich i stworzyć zachęty, aby młodzi ludzie wracali do rolnictwa – grzmiał Wojciechowski.

 

 

Mówisz: polski rzepak i biopaliwa, myślisz: Mariusz Olejnik

 

ONZ o prawie do wyżywienia

 

– Prawo do wystarczającej dawki żywności dziennie to niezbywalne prawo człowieka – podkreślił Michael Fakhri, specjalny sprawozdawca ONZ ds. prawa do żywności. Ten cel można uzyskać poprzez rozwiązania krajowe.

Chodzi o zmiany systemów żywnościowych, do których zobowiązało się ponad 110 krajów po szczycie ONZ we wrześniu 2021 r. Jednak Fakhri uważa, że mimo ostrego kryzysu żywnościowego nadal nie ma skoordynowanego planu współpracy do wdrożenia na poziomie międzynarodowym.

 

Przedłużenie umowy dzierżawy: na łasce podmiotu publicznego

 

Ministrowie jedzą, Afryka głoduje

 

W podobnym tonie ostrzegawczym było kilkadziesiąt wystąpień podczas Forum. Nie przeszkadzało to jednak ministrom i delegatom dobrze sobie podjeść i podchmielić podczas tej trzydniowej sesji, pomimo, że często przytaczany przez nich przykład – Afryka – głoduje.

Także w sferze pobożnych życzeń zostaną nawoływania o przebudowę systemów żywnościowych. Komisja Europejska nie zablokowała wdrożenia od stycznia 2023 nowej Wspólnej Polityki Rolnej UE, która przecież drastycznie redukuje możliwości wydajnej produkcji rolnej, zabierając producentom rolnym np. wiele substancji czynnych w ochronie roślin.

Nie słuchano ostrzegawczych głosów rolników, wdrażających te regulacje.

Nic dziwnego, że ubywa gospodarstw rodzinnych w UE. No i dziwne, że dziwi się temu komisarz Wojciechowski…

Dodajmy, że w komunikacie końcowym Forum w Berlinie ministrowie rolnictwa  zobowiązali się do promowania systemów żywnościowych:

  • zrównoważonych,
  • sprzyjających włączeniu społecznemu,
  • odpornych na kryzysy,
  • uczynienia żywności dostępną, przystępną cenowo i bezpieczną.

Wszystko to dla osiągnięcia celu Organizacji Narodów Zjednoczonych, jakim jest likwidacja głodu do 2030 r.

 

Wsparciem mają być objęte w szczególności gospodarstwa rodzinne i małorolne, kobiety i młodzież, a także grupy zmarginalizowane, takie jak społeczności tubylcze i uchodźcy. Należy stawiać na badania, innowacje, cyfryzację, edukację, aby w sposób zrównoważony zwiększyć wydajność rolnictwa.

– Można to zrobić tylko wspólnie w ramach długoterminowego partnerstwa, ponieważ kryzysy nie zatrzymują się na granicach państw – podsumował spotkanie Cem Özdemir, minister rolnictwa RFN.

 

 

 

Väderstad Proceed zdobywa podwójną nagrodę na targach SIMA

dr Piotr Łuczak – Agrokonsument.pl
Dziennikarz, redaktor i ekonomista.   Specjalizuje się w polityce i ekonomice rolnej.   Założyciel i redaktor naczelny serwisu Agrokonsument.pl należącego do Agro Creative Agency & Media. Szef redakcji Lidera Biznesu – Ogrodniczy Magazyn Branżowy, Grupa MTP.   Pełnił funkcje redaktora naczelnego tytułów: Tygodnik Rolniczy, Profi– profesjonalna technika rolnicza i Agrarlexprawo dla rolnika. Najdłużej pracował w top agrar Polska, w tym także na stanowisku z-cy redaktora naczelnego.  
przeczytaj inne artykuły tego autora
Wydrukuj
PILNE !
Zobacz podobne:

Inni przeczytali również: