W dyskusji nad bezpieczeństwem żywnościowym najczęściej przytacza się dane dotyczące ziarna. W Agrokonsument.pl pisaliśmy o produkcji zbóż podstawowych i kukurydzy, a także o oleistych. Teraz czas na… ziemniaki.
Dlaczego? Bo w Polsce zjada się o 50% więcej bulw niż w innych krajach UE:
Wyniki spożycia ziemniaka w Polsce za 2020 i 2021 r. były zachwiane mocną redukcją konsumpcji przez nie działającą branżę gastronomiczną z powodu pandemii.
W 2022 r. dane co do konsumpcji ziemniaków w Polsce będą z pewnością zmienione, ponieważ dla Ukraińców, którzy zagościli u nas w związku z wojną, ziemniak jest ważnym składnikiem menu.
W Polsce powierzchnia uprawy ziemniaków, według szacunków GUS wyniosła w 2021 r. ok. 204,3 tys. ha. Jeśli uwzględnimy uprawy przydomowe, za 2021 r. areał łączny w kraju może nawet sięgnąć 230 tys. ha.
Profesjonalna powierzchnia ziemniaka w Polsce najlepiej jest zobrazowana danymi Agencji Restrukturyzacji i Modernizacji Rolnictwa. Tu spływają deklaracje rolników ws płatności bezpośrednich.
Wg tego źródła w 2020 r. w Polsce ziemniaki zajmowały 185 770 ha. Rok później 203 880 ha.
Najwięcej ziemniaków uprawa się w Wielkopolsce – 29 tys. ha. Na drugim miejscu jest woj. łódzkie – 24 tys. ha, a na trzecim woj. mazowieckie – 22 tys. ha.
Zbiory ziemniaka w 2021 r. w Polsce wyniosły ok. 7,40 mln ton i były o 0,60 mln ton mniejsze niż w 2020 r.
W całej UE zbiera się ok. 51,8 mln ton bulw, a największymi producentami są Belgia, Francja, Holandia i Niemcy. W całej UE-27 areał uprawy ziemniaków w 2021 r. wyniósł 1,51 mln ha i był o 1,9% mniejszy niż w roku poprzednim.