Decyzją wykonawczą Komisji Europejskiej (UE) 2022/531 z 31 marca 2022 r. zezwala się na wprowadzenie do obrotu na terenie UE nowych odmian: soi, rzepaku i bawełny.
KE odnowiła także zezwolenie dla jeszcze jednej starszej odmiany bawełny.
Formalna autoryzacja komisji została opublikowana w biuletynie UE w dniach 4 i 7 kwietnia br. Naszych konsumentów, rolników i przetwórców szczególne zainteresuje temat soi i rzepaku.
Genetycznie zmodyfikowana soja ma oznaczenie GMB151 (BCS-GM151-6). Należy do BASF, który wniosek o dopuszczenie do obrotu złożył cztery lata temu, w październiku 2018 r.
Genetycznie zmodyfikowana soja BCS-GM151-6 wykazuje ekspresję dwóch genów:
Genetycznie zmodyfikowany rzepak oznaczono symbolem DP-Ø73496-4. Jak podaje Komisja, wykazuje ekspresję genu, nadającego tolerancję na herbicydy na bazie glifosatu.
Odmiana należy do Pioneer Overseas Corporation. Wniosek o dopuszczenie do obrotu koncern złożył… w maju 2012 r. (!).
W przypadku tych roślin GMO, Europejski Urząd ds. Bezpieczeństwa Żywności wydał pozytywne opinie naukowe. Uznano, że odmiany te są równie bezpieczne pod względem potencjalnego wpływu na zdrowie ludzi i zwierząt i na środowisko, jak ich konwencjonalne odpowiedniki, non-GMO.
Komisja Europejska dopuszcza wspomniane wyżej soję i rzepak do obrotu na terenie UE. Ale uwaga: