22 - 08 - 2023
Fot. P. Łuczak, Agrokonsument.pl

Hortiterapia wspomaga tradycyjne leczenie. Konferencja Uniwersytet Przyrodniczy Poznań

W świecie hałasu cywilizacyjnego cenna może być… cisza. Okazuje się, że ludzki mózg tworzy nawet 70 tys. myśli dziennie. Obcowanie z naturą sprzyja wyciszeniu umysłu: to hortiterapia. Oto relacja z konferencji „Hortiterapia jako element wspomagający leczenie tradycyjne”. Czytaj w Agrokonsument.pl

 

 

 

– Ogród terapeutyczny czy sensoryczny, stwarza spokojne i relaksujące środowisko, m.in. poprzez dźwięki ogrodowe, które mogą wpływać kojąco na psychikę, poprawiać nastrój, redukować stres i wspierać proces zdrowienia. Dlatego warto tworzyć ogrody dźwięku – podkreśliła prof. Agnieszka Krzymińska-Bródka, otwierając konferencję „Hortiterapia jako element wspomagający leczenie tradycyjne”, zorganizowaną dziś przez Katedrę Roślin Ozdobnych, Dendrologii i Sadownictwa Uniwersytetu Przyrodniczego w Poznaniu.

 

Odrzuć stres i ruszaj w ogród

 

Współczesny człowiek żyje w ciągłym pośpiechu, pod presją czasu i wszechobecnej oceny, w permanentnym stresie. Ten problem dotyka dorosłych, młodzież i dzieci.

– Taki stan powoli zabija radość życia. Ogranicza również dostęp do własnych, indywidualnych zasobów człowieka: wykorzystania zdobytych doświadczeń, wiedzy, kreatywności, umiejętności nawiązywania głębszych relacji i empatii – mówił Tomasz Magiera z Ogrodnictwa Florabit z Gliwic.

Jego zdaniem, w czasie zajęć hortiterapeutycznych można pracować nad zniwelowaniem tych deficytów poprzez wprowadzenie działań, akcentów opartych na słowach:

  • bezpieczeństwo – akceptacja (brak lęku przed odrzuceniem), jeśli ocenianie to tylko dla wyciągnięcia wniosków (nie współzawodnictwo),
  • przyjemność – radość z tego co robię, z odkrywania nowej dla mnie rzeczywistości,
  • docenianie – zauważenie osoby, jej pracy, wysiłku, zaangażowania,
  • przestrzeń – wspieranie, niewyręczanie, „daj przestrzeń i bądź blisko”,
  • sprawczość – zakotwiczenie w pozytywnych emocjach związanych z efektem swojej pracy,
  • lekkość – „mam wybór”, budzi chęć do współpracy,
  • uważność – odprężona uwaga, czucie, kontakt ze swoimi zmysłami,
  • systematyczność – zalecenie regularnej praktyki hortiterapeutycznej.

 

Niech moc będzie z Tobą: moc lawendy!

 

Zieleń w mieście – oczekiwania i realia

 

Dr Piotr Lewandowski i dr Jolanta Lisiecka z Uniwersytetu Przyrodniczego w Poznaniu przedstawili wyniki badań oczekiwań społecznych wobec obecności zieleni w miastach, przeprowadzone w ubiegłym roku na zlecenie Ministerstwa Klimatu i Środowiska.

Okazuje się, że:

  • 77% ankietowanych uważa, iż sadzenie drzew i tworzenie skwerów oraz parków w mieście może odbywać się kosztem liczby miejsc parkingowych;
  • sadzenie drzew w mieście jest też najczęściej wskazywaną formą (36%) działań zieleni miejskiej w danej miejscowości;
  • 67% mieszkańców miast ocenia pracę tych wydziałów pozytywnie (dobrze i bardzo dobrze), przy czym najlepiej oceniają ją najstarsi (powyżej 65 lat – 81%) i najmłodsi (18-29 lat – 67%);
  • w ocenie oczekiwań wobec terenów zieleni w mieście aż 54% mieszkańców jest zwolennikami zwiększenia ich liczby i powierzchni;
  • 86% mieszkańców miast jest zwolennikami zwiększenia zieleni na terenach rewitalizowanych; im większe miasto, tym większa presja na takie działanie.

Na podkreślenie zasługuje fakt, że pozytywne wzorce zaczynają się w ośrodkach największych, które etap betonowania i asfaltowania biologicznie czynnej przestrzeni miejskiej mają już za sobą.

Najprawdopodobniej jest to efekt większej presji najbardziej świadomej ekologicznie grupy respondentów, czyli ludzi młodych.

 

Przeciw depresji: alians działa już w Warszawie

 

Smakowanie natury jako forma resocjalizacji

 

Sabina Przepiórska z Dolnośląskiego Młodzieżowego Ośrodka Wychowawczego w Wałbrzychu opowiedziała o zastosowaniu hortiterpii w resocjalizacji młodzieży. W ww. ośrodku młodzieżowym mieszka i uczy się młodzież w wieku od 13 do 18 roku życia. Są to chłopcy z całej Polski, którzy zostali skierowani przez sąd na pobyt w ośrodku za kradzieże itp.

Zajęcia obywają się w na terenie ośrodka w przeznaczonym do tego celu budynku z kuchnią. Ma ona potrzebne narzędzia i sprzęty kuchenne dla celów szkoleniowych dla młodzieży oraz w sadzie.

– Jak się okazuje, podopieczni lubią dzielić się i chwalić swoją pracą z wychowawcami i dyrekcją ośrodka. Tworzą las w słoiku, kokedamy, kompozycje roślinne w skrzyniach i na rabatach. Plotą kwiaty z wikliny, koszyczki czy żywe drzewka z witek wierzbowych. Szykują potrawy z roślin i kwiatów jadalnych. To sałatki, pesto, lemoniady, herbaty z liści drzew owocowych, herbaty z suszu, słodycze, wypieki i dania kuchni świata – mówiła Sabina Przepiórska.

W ten sposób kontakt z ogrodem staje się ścieżką do stanu harmonii w zaspokajaniu potrzeb na poziomie ciała, umysłu, emocji i duchowości.

 

Prof. Tomasz Piechota, uprawa konserwująca: to gleba jest główną infrastrukturą rolnika

 

Warsztaty a hortiterapia

 

Konferencję zakończyły warsztaty w następujących blokach tematycznych:

 

#Truskawkowo

Jolanta Lisiecka, Katedra Warzywnictwa, Uniwersytet Przyrodniczy w Poznaniu: truskawka – królowa superowoców, aromatyczna, smaczna i zdrowa, amerykańska emigrantka…  w nowej odsłonie. Podczas warsztatów wykonano truskawkowe karty do gry, puzzle do układania, obraz do oglądania i kompozycję florystyczną.

 

#Kwiatowe witraże

Izabela Piękna, Karolina Korpalska, Hortiterapia Świat Roślin Wszystkimi Zmysłami: Kwiaty przyciągają kolorem, zapachem, kształtem. A gdyby tak zrobić witraż z żywych kwiatów, artystyczne dzieło od podstaw?

 

#Przelotna ważkość późnego lata

Magdalena Horowska, Zielone Wykroje, Anna Prządka, Iwona Grygiel

Na warsztatach zaglądano w tajniki rzemiosła plecionkarskiego w nowoczesnej odsłonie, plotąc symboliczne kształty ważek.

 

#Herbaciany ogród – herbaty utleniane enzymatycznie

Hanna Łoboda, Zieloności

Technika enzymatycznego utleniania roślin na herbaty oraz z właściwości lecznicze poszczególnych naparów.

 

#Powrót do korzeni – otwieramy zapomniane bramy

Arkadiusz Góra i Witold Dobrogowski, Naturoterapeuci

Ćwiczenia z zakresu uziemienia i przepływu energii oraz uważności i redukcji stresu.

 

#Wehikuł czasu

Katarzyna Dłużyńska, Pracownia Zielona Ostoja

Elementy aromaterapii przy wykorzystaniu suszu roślinnego Zdrowa i aromatyczna kąpiel Agnieszka Senktas, Dominika Pich, Hortikreacja: solna mieszanka ogrodowa do kąpieli

 

 

Konferencji patronowały m.in. redakcje Agrokonsument.pl i Lider Biznesu. Ogrodniczy Magazyn Branżowy

Opr. na podstawie materiałów konferencyjnych

 

Konferencja: rozwój współpracy producentów rolnych w ramach łańcucha wartości

dr Piotr Łuczak – Agrokonsument.pl
Dziennikarz, redaktor i ekonomista.   Specjalizuje się w polityce i ekonomice rolnej.   Założyciel i redaktor naczelny serwisu Agrokonsument.pl należącego do Agro Creative Agency & Media. Szef redakcji Lidera Biznesu – Ogrodniczy Magazyn Branżowy, Grupa MTP.   Pełnił funkcje redaktora naczelnego tytułów: Tygodnik Rolniczy, Profi– profesjonalna technika rolnicza i Agrarlexprawo dla rolnika. Najdłużej pracował w top agrar Polska, w tym także na stanowisku z-cy redaktora naczelnego.  
przeczytaj inne artykuły tego autora
Wydrukuj
PILNE !
Zobacz podobne:

Inni przeczytali również: