24 - 05 - 2022
Fot. Pixabay

Mięso w sklepach: kto nas robi w konia?

Połowa zbadanych partii mięsa mięsa luzem, znajdującego się w sklepach, okazała się mieć błędy. O badaniach, które wykonała Inspekcja Jakości Handlowej Artykułów Rolno-Spożywczych czytaj w Agrokonsument.pl

 

 

Inspekcja Jakości Handlowej Artykułów Rolno-Spożywczych sprawdziła w 2022 r. jakość handlową mięsa wieprzowego i drobiowego w elementach. Mięsko wprowadzano do obrotu luzem w 16 sklepach.

 

Enzym HADH prawdę powie

 

Badania laboratoryjne przeprowadzono w zakresie oznaczenia poziomu enzymu HADH w mięsie drobiowym. Jego zawartość w próbkach świadczy o jego wcześniejszym mrożeniu mięsa.

 

Badaniem objęto 12 partii mięsa drobiowego. Zakwestionowano tylko 1 partię.

 

 

Ceny pszenicy i oleistych znowu w górę: raport USDA

 

Oznakowanie mięsa w sklepach

 

Oznakowanie zapakowanego do sprzedaży mięsa zweryfikowano zostałe przez IJHARS dla 179 zbadanych partii. Niestety, w 82 przypadkach stwierdzono nieprawidłowości (45,8%).

 

Dotyczyły one m.in.:

 

  • braku wskazania państwa lub miejsca pochodzenia wraz z grafiką przedstawiającą flagę państwa pochodzenia;
  • braku grafiki przedstawiającej flagę państwa pochodzenia;
  • niewłaściwej deklaracji pochodzenia, np. podano informację „kraj pochodzenia: Hiszpania” dla mięsa pochodzącego z Polski;
  • wskazano „Miejsce chowu: Węgry, Miejsce uboju: Węgry” wraz z flagą Węgier na mięsie pochodzącym z chowu i uboju w Polsce;
  • podano informację „Kraj pochodzenia: Polska”, podczas gdy na etykiecie umieszczonej na opakowaniu zbiorczym zadeklarowano „Miejsce chowu: Belgia, Miejsce uboju: Belgia”;
    umieszczono informację „Produkt polski” dla mięsa pochodzącego z Belgii.

 

Ponadto pojawiały się braki wskazania gatunku mięsa, klasy jakości handlowej mięsa drobiowego.

Szwankowały także oznaczenia „własny rozbiór”.

Taka definicja pojawiała się na opakowaniach mięsa, które nie pochodziło z rozbioru własnego, ale zostało zakupione od dostawców w gotowych elementach.

 

 

Wykorzystano materiały IJHARS

 

Burak cukrowy przegrywa z drogimi zbożami i rzepakiem

Redakcja Agrokonsument.pl
Serwis Agrokonsument.pl specjalizuje się w treściach kierowanych dla konsumentów i branży agro. Polityka rolna, bezpieczeństwo żywności, ubezpieczenia, prawo.
przeczytaj inne artykuły tego autora
Wydrukuj
PILNE !
Zobacz podobne:

Inni przeczytali również:

Prawo
4 min
18 - 04 - 2022

Kto dziedziczy majątek, czyli spadkobranie ustawowe

Prawo spadkowe jest jedną z niezwykle istotnych gałęzi prawa, gdyż dotyczy w pewnym momencie życia każdego człowieka, w tym także...
Czytaj więcej
Podatki – VAT, rolny, dochodowe
2 min
25 - 06 - 2022

Kasa fiskalna w rolnictwie: kiedy konieczna, a kiedy nie?

Fiskus najchętniej u wszystkich przedsiębiorców widziałby kasę fiskalną. Zwłaszcza u podmiotów prowadzących działalność gospodarczą z VAT. Kiedy nie trzeba używać...
Czytaj więcej
Bezpieczeństwo żywności i środowisko
2 min
12 - 06 - 2022

Komisja Europejska dopuszcza GMO: soja BASF i rzepak Pioneer

Komisja Europejska zgodziła się na dopuszczenie do obrotu w UE trzech odmian roślin modyfikowanych genetycznie (GMO): soi, rzepaku i bawełny....
Czytaj więcej