W przeciągu 20 lat od akcesji Polski do UE dokonało się w naszym kraju wiele zmian w każdym sektorze gospodarki, także w rolnictwie. Przede wszystkim wiązało się z przyjęciem Wspólnej Polityki Rolnej (dalej WPR) oraz pełnym dostępem polskich towarów dla całego rynku UE.
W momencie wchodzenia do Unii Europejskiej w 2004 r. struktura agrarna nie przedstawiała się korzystnie, ze względu na znaczne rozdrobnienie gospodarstw rolnych, których średnia powierzchnia nie przekraczała 8,8 ha. Dla odniesienia średnia dla UE w tym czasie wynosiła 11,7 ha.
Udział gospodarstw przekraczających powierzchnię 15 ha wynosił 10,3 proc. dla kraju, podczas gdy dla Unii była to wartość rzędu 40-60 proc.
Dane publikowane przez GUS sugerują powolną konsolidację polskich gospodarstw rolnych. Wyniki Powszechnych Spisów Rolnych informują, że tylko w latach 2010-2020 liczba gospodarstw zmalała z 1,5 mln do 1,3 mln; jednocześnie średnia powierzchnia gospodarstw wzrosła z 9,8 ha do 11,1 ha.
W roku przystępowania do UE było w Polsce około 1,85 mln gospodarstw, w tym 80 proc. stanowiły nieprzekraczające 10 ha, w przedziale 10-20 ha – 10 proc, a te powyżej 50 ha pozostałe 10 proc.
W 2015 r. było w kraju łącznie 1,409 mln gospodarstw, w tym do 10 ha – 74,9 proc., w przedziale 10-20 ha – 15,4 proc.
Powierzchnia gospodarstw od 50 ha to 9,5 proc. W 2022 r. było w kraju łącznie 1,317 mln gospodarstw. Te z areałem do 10 ha zajmowały 73,9 proc., w przedziale 10-20 ha ok. 14,8 proc., od 50 ha zajmowały 11,3 proc.
Powierzchnia użytków rolnych wynosiła 16,9 mln ha w 2002 r. W 2022 r. było to 14,9 mln ha.
W ciągu ostatnich dwóch dekad procent ludności zatrudnionej w rolnictwie obniżył się z 16,6% ogółem do 8,4%.
Adrian Hościło: pięć tysięcy ton zbóż w stalowych silosach Riela Polska
Powierzchnia uprawy zbóż ogółem w 2022 r. wyniosła ok. 7,2 mln ha, w tym powierzchnia zasiewów zbóż podstawowych z mieszankami zbożowymi – ok. 5,8 mln ha, z tego:
Buraki cukrowe w 2002 r.: 101 tys. plantatorów, 300 tys. ha zasiewów, 2,97 ha – areał kontraktacji na jedno gosp., plon buraka 36 t/ha, produkcja krajowa korzeni 10,8 mln t, polaryzacja 16,4 proc., krajowa produkcja cukru 1520 tys. t.
Po 20 latach: 27 tys. plantatorów, 250 tys. ha zasiewów, 9,16 ha – areał kontraktacji na jedno gosp., plon buraka 61 t/ha, produkcja krajowa korzeni 15,2 mln t, polaryzacja 17,2 proc., krajowa produkcja cukru 2300 tys. t.
Ziemniaki 181 tys. ha w 2022 r., a w 2002 r. – 800 tys. ha. Plon 15,4 mln t w 2002 r., 6,2 mln t za 2022 r.
Zbiory zbóż w 2002 r. wyniosły 26,8 mln t. W tym zboża podstawowe 24,8 mln t. W 2022 r. zebrano ok. 35,8 mln zbóż.
Produkcja mleka wyniosła 11500 mln l w 2002 r., w 2022 – 17346 mln l. Liczebność zwierząt gospodarskich na przestrzeni lat 2002-2022 przedstawia się odpowiednio (2002 vs 2022):
Produkcja niektórych produktów pochodzenia zwierzęcego dla lat 2002 i 2022 wynosi odpowiednio:
Według danych GUS w 2020 r. w Polsce zarejestrowanych było 1,448 mln ciągników rolniczych. W porównaniu do roku 2010 jest to wzrost o 30 tys. sztuk, czyli 2%. Ponad 98% z nich pracuje w ramach gospodarstw indywidualnych.
W 2022 r. statystycznie jeden traktor przypadało średnio na 10,1 ha użytków rolnych.
Ilość kombajnów (2022 r.):
W 2010 r. liczba silosokombajnów wynosiła 0,7 tys. sztuk. Po upływie dekady jest ich 0,3 tys. sztuk.
Produkcja nawozów mineralnych (w przeliczeniu na czysty składnik) wyniosła odpowiednio dla roku 2002 i 2022:
Daje to łączną wartość produkcji nawozowej na poziomie 2 112 000 t w 2002 r. oraz 2 401 000 t w 2022 r.
Całkowity poziom produkcji pestycydów wyniósł 23 000 t w 2002 r. W 2022 r. osiągnął 73 000 t.
Według raportu Polskiego Instytutu Ekonomicznego z 2021 r. wartość polskiego rynku eksportu produktów rolno- spożywczych wyniosła 37,5 mld USD, co daje 15 miejsce w rankingu na świecie stanowiąc jednocześnie 2,1% eksportu światowego i 5,9% unijnego.
Według Światowej Organizacji Handlu WTO Polska w latach 1999-2019 Polska zanotowała rekordowy wzrost wartości eksportu produktów rolno-spożywczych. Wzrost ten był 12,4- krotny!
W tym samym okresie Chiny zanotowały swój eksport prawie sześciokrotnie. Szczególnie wyraźny jest skok wartości eksportu po wejściu Polski do UE.
Jeszcze w 2002 r. wskaźnik oscylował wokół 5,2%, podczas gdy już od 2005 r. tempo wzrostu eksportu utrzymywać się zaczęło na poziomie 9,4%. Wartość eksportu produktów rolno- spożywczych w 2022 r. (wg nomenklatury CN) wyniosła 223,9 mld zł.
Dla porównania jeszcze w 2003 r. wskaźnik wartości eksportu był na poziomie 17 mld zł.
Źródła: GUS, MRiRW, ARiMR
Ukraina do UE? Tak, ale na naszych zasadach! Europejski Kongres Menadżerów Agrobiznesu