Największym producentem jabłek są Chiny (45 mln t) i Unia Europejska (11,9 mln t). Polska produkuje ok. 4 mln t tych owoców rocznie, podobnie jak USA czy Turcja.
New Holland, John Deere i Kubota: pierwsza trójka w maju 2022
Okazuje się, że w świat najwięcej jabłek wysyłają: UE – 1,07 mln t i Chiny 1,03 mln t. Na na dalszych miejscach są Iran (0,9 mln t), USA (0,7 mln t).
Łącznie na eksport trafia 6,5 mln t jabłek z rocznej światowej produkcji sięgającej 81,5 mln t. Dodajmy, że światowa produkcja tych owoców stopniowo rośnie. Jeszcze pięć lat temu było to 75 mln t.
Szacuje się, że produkcja jabłek w UE pozostanie na niemal niezmienionym poziomie w br. Straty spowodowane wiosennymi przymrozkami we Włoszech i Francji zostaną zrównoważone przez wzrost produkcji u wiodących producentów – Polski, Hiszpanii i Węgier. Chiny natomiast zbiorą 1 mln ton owoców więcej, dzięki nowym nasadzeniom wchodzącym do produkcji.
Komisja Europejska dopuszcza GMO: soja BASF i rzepak Pioneer
Łącznie na świecie produkuje się 23,5 mln t świeżych gruszek. Najwięcej w Chinach – 18 mln t oraz UE – 1,7 mln t. Pozostałe kraje zbierają na poziomie kilkuset tys. ton tych owoców rocznie.
Jednak ze światowej produkcji gruszek tylko 1,7 mln t trafia na eksport. Chińczycy, choć zbierają ich najwięcej – przejadają je. Na eksport sprzedają zaledwie 0,5 mln t.
UE jest drugim światowym eksporterem gruszek – 0,3 mln t. Zaraz po Wspólnocie dalsze miejsca w eksporcie mają Argentyna czy Afryka Południowa ze sprzedażą po 0,26 mln t gruszek rocznie.
W br. światowa produkcja gruszek wzrośnie o ponad 0,9 tys. ton dzięki Chinom. Dostawy unijnych grusze spadną o ponad 25%, ponieważ śnieg, mróz i niskie temperatury wpłynęły na uprawy w kilku państwach członkowskich będących głównymi producentami, zwłaszcza we Włoszech i Francji.
Opr. na podstawie USDA