03 - 07 - 2022
Fot. Pixabay

Soja i kukurydza: nowe odmiany GMO dopuszczone w UE

Soja i kukurydza – dwie nowe odmiany modyfikowane genetycznie mogą być stosowane do produkcji żywności i pasz na terenie Unii Europejskiej. Czytaj w Agrokonsument.pl

 

 

Komisja Europejska dopuściła na terenie UE kolejne gatunki roślin zmodyfikowanych genetycznie (GMO).

To:

 

  • soja MON 87769 x MON 89788,
  • kukurydza NK603 x T25.

 

Pozwolenie jest ważne przez 10 lat – do maja 2032 r.

 

Dopuszczenie na rynek unijny tych genetycznie modyfikowanych odmian umożliwia ich przetwarzanie, produkcję żywności lub pasz.

Nadal obowiązuje w UE zakaz uprawy i reprodukcji gatunków GM.

 

Dodajmy, że Komisja Europejska była zobowiązana prawnie do wydania tych zezwoleń. Państwa członkowskie nie osiągnęły większości kwalifikowanej „za” lub „przeciw” tym genetycznie zmodyfikowanym uprawom w tzw. stałych komitetach.

 

 

Komisja Europejska dopuszcza GMO: soja BASF i rzepak Pioneer

 

 

 

Pioneer, Corteva, Monsanto, Bayer CropScience

 

 

Wniosek o zatwierdzenie obrotu tą odmianą kukurydzy GM na terenie UE złożył jeszcze Pioneer Overseas Corporation. Miało to miejsce w grudniu 2019 r. Dysponentem pozytywnej decyzji jest obecnie Corteva Agriscience, podmiot, który powstał po połączeniu się Dow AgroSciences, DuPont Crop Protection i Pioneer Hi-Bred.

 

Wspomniana wyżej odmiana GM soi procedurę weryfikacji zaczęła wcześniej. Zaczęła się w lipcu 2010 r. Wystąpił o nią ówczesny jej właściciel, Monsanto. Obecnie, pozytywna decyzja została wydana dla Bayer CropScience, która w 2018 r. przejęła amerykański koncern Monsanto.

 

Przejście badań i weryfikacji przez Brukselę trwa latami. Mogą na to sobie pozwolić największe i najsilniejsze finansowo koncerny.

 

Gdańska Giełda Zboża: czy będą cenowe rekordy pszenicy i kukurydzy?

 

 

 

EFSA gwarantuje bezpieczeństwo

 

 

Bruksela zapewnia, że dopuszczone odmiany GM przeszły kompleksową i rygorystyczną procedurę zatwierdzania. Uzyskały pozytywną ocenę naukową Europejskiego Urzędu ds. Bezpieczeństwa Żywności (EFSA) oraz Komitetu Roślin, Zwierząt, Żywności i Pasz (PAFF) w sprawie żywności i paszy genetycznie zmodyfikowanej oraz ryzyka dla środowiska przez przedstawicieli państw członkowskich UE.

 

Dwie decyzje wykonawcze Komisji dotyczące ww. zezwoleń zostały opublikowane w Dzienniku Urzędowym Dzienniku Urzędowym Unii Europejskiej L 141 z 20 maja 2022 r.

 

Jak zerwać niekorzystną dla siebie umowę kontraktacji? Cz. 2

 

dr Piotr Łuczak – Agrokonsument.pl
Dziennikarz, redaktor i ekonomista.   Specjalizuje się w polityce i ekonomice rolnej.   Założyciel i redaktor naczelny serwisu Agrokonsument.pl należącego do Agro Creative Agency & Media. Szef redakcji Lidera Biznesu – Ogrodniczy Magazyn Branżowy, Grupa MTP.   Pełnił funkcje redaktora naczelnego tytułów: Tygodnik Rolniczy, Profi– profesjonalna technika rolnicza i Agrarlexprawo dla rolnika. Najdłużej pracował w top agrar Polska, w tym także na stanowisku z-cy redaktora naczelnego.  
przeczytaj inne artykuły tego autora
Wydrukuj
PILNE !
Zobacz podobne:

Inni przeczytali również:

Dopłaty, rolnictwo – prawodawstwo UE

Plan strategiczny WPR 2023-2027: uwagi polskiego ministerstwa rolnictwa

Polskie Ministerstwo Rolnictwa i Rozwoju Wsi odniosło się do uwag Komisji Europejskiej w sprawie projektu Planu Strategicznego dla Wspólnej Polityki...
Czytaj więcej
Świat techniki

FILM: Automaty w parku maszynowym Riela Polska

Czy wiesz, że dach silosu eksportowego na cukier KSC „Polski Cukier” powstał w zakładach Riela Polska? Zrobotyzowany park maszynowy tej...
Czytaj więcej
Bezpieczeństwo żywności i środowisko
3 min
10 - 06 - 2022

GUS: gdzie się podział 1 mln ha zbóż podstawowych

W lipcu ma zebrać się zespół ekspertów GUS, którzy wydadzą werdykt o spodziewanych plonach ziarna w br. Nadal jednak dane...
Czytaj więcej