28 - 05 - 2022
Fot. Pixabay

Światowy rynek cukru 2022: burak i trzcina w odwrocie

Tegoroczna światowa produkcja cukru wzrośnie. Wojna na Ukrainie nie pozostaje bez wpływu na przyszłe decyzje plantatorów. To będzie rzutować rynek buraka i trzciny. Czytaj w Agrokonsument.pl

 

 

Tegoroczna światowa produkcja cukru wzrośnie o 1,7 mln ton do 182,9 mln ton. Więcej cukru będzie wyprodukowane w Brazylii, Chinach i Rosji.

 

Spodziewany jest też wzrost konsumpcji, głównie w Azji. Jednak zapasy cukru mają topnieć. Takie są prognozy USDA, amerykańskiego resortu rolnego, mającego chyba najlepszą „agro-wywiadownię” świata.

Na rynkach światowych cukier będzie drożał.

Muszą o tym pamiętać plantatorzy, gdy przyjdzie im negocjować warunki kontraktacji buraka na sezon 2022/23.

 

 

Burak cukrowy przegrywa z drogimi zbożami i rzepakiem

 

 

Brazylia wybiera soję i kukurydzę

 

Cukrowym rynkiem zwykle trzęsie Brazylia, która wytwarza tam słodki surowiec z trzciny cukrowej.

Wojna na Ukrainie zastała Brazylię w przygotowaniach do zbiorów trzciny. Obecnie trwają tam żniwa trzciny i mają dać one Brazylii 36,4 mln ton cukru, o 1 mln ton więcej, niż w poprzednim sezonie.

Jednak już wiadomo, że na przyszłość powierzchnia plantacji trzciny zmniejszy się, ponieważ w ich miejsce farmerzy zasieją soję i kukurydzę.

 

Mimo to ta zmiana struktury nie zachwieje proporcjami przeznaczenia cukru na konsumpcyjny i na etanol. Zwykle ta proporcja w Brazylii wynosi 45% (cukier) do 55% (etanol).

 

 

Światowa produkcja rzepaku w 2022 r.: najnowszy raport USDA

 

 

UE: burak w odwrocie

 

Produkcja cukru w Unii Europejskiej ma spaść o 250 tys. ton do 16,3 mln ton.

Część plantatorów zdecydowała się bowiem zmniejszyć zasiewy buraków cukrowych na rzecz bardziej dochodowych upraw, takich jak kukurydza.

 

Pisaliśmy o tym tutaj.

 

Konsumpcja i eksport cukru w UE pozostają bez zmian. Import zmniejszy się, ponieważ przemysł spożywczy w UE pracuje nad zmniejszeniem zawartości cukru w produktach spożywczych.

 

Na Ukrainie prognozuje się spadek produkcji cukru o 23% do 1,1 mln ton:

 

  • zasiewom nie sprzyjała pogoda;
  • część pól była pod ostrzałem Rosjan;
  • na polach znajdują się niewybuchy;
  • brakuje siły roboczej.

 

Polska: rekordowy zbiór kukurydzy w 2021 r.

 

 

Indie ograniczają eksport cukru

 

Produkcja cukru w Indiach spadnie o 3% do 35,8 mln ton. Będzie wysokie spożycie, ze względu na utrzymujący się korzystny popyt na cukier.

 

Import cukru przez Indie pozostaje bez zmian, natomiast eksport ma spaść o ponad 40 procent. 24 maja 2022 roku rząd Indii ogłosił zmianę w polityce eksportowej cukru. Wprowadza się ograniczenia w eksporcie cukru, aby powstrzymać inflację krajową i skierować więcej trzciny cukrowej do produkcji etanolu.

 

Chiny. Produkcja cukru w tym kraju wzrośnie o 400 tys. ton do 10 mln ton, przy rosnącej produkcji cukru trzcinowego i buraczanego. Zakłada się, że konsumpcja wzrośnie, jeśli tamtejszy rząd popuści w związku z covid.

 

 

Polska: pszenicy i zbóż nam wystarczy

dr Piotr Łuczak – Agrokonsument.pl
Dziennikarz, redaktor i ekonomista.   Specjalizuje się w polityce i ekonomice rolnej.   Założyciel i redaktor naczelny serwisu Agrokonsument.pl należącego do Agro Creative Agency & Media. Szef redakcji Lidera Biznesu – Ogrodniczy Magazyn Branżowy, Grupa MTP.   Pełnił funkcje redaktora naczelnego tytułów: Tygodnik Rolniczy, Profi– profesjonalna technika rolnicza i Agrarlexprawo dla rolnika. Najdłużej pracował w top agrar Polska, w tym także na stanowisku z-cy redaktora naczelnego.  
przeczytaj inne artykuły tego autora
Wydrukuj
PILNE !
Zobacz podobne:

Inni przeczytali również: