Rejestracja pierwszej polskiej nazwy pochodzenia (ChNP) – bryndzy podhalańskiej – nastąpiła w 2007 r. W 2018 r. zarejestrowano kiełbasę krakowską suchą staropolską (GTS) i czosnek galicyjski (ChOG). W 2020 r. – podpiwek kujawski (ChOG) i miód spadziowy z Beskidu Wyspowego (ChNP).
Ostatnie polskie nazwy zarejestrowane w 2023 r. to powidła śliwkowe z Doliny Dolnej Wisły (ChOG) oraz twaróg wędzony (GTS).
W sumie jest to 46 polskich nazw produktów rolnych, które Komisja Europejska uznała jako chronione. To mało! Zwłaszcza, że lista produktów regionalnych prowadzona przez Ministerstwo Rolnictwa i Rozwoju Wsi zawierała na dzień 08.11.2023 r. aż 2098 produktów w kategoriach: „Miody”, „Orzechy, nasiona, zboża, warzywa i owoce)”, „Gotowe dania i potrawy”, „Napoje alkoholowe i bezalkoholowe”, „Produkty rybołówstwa, w tym ryby”, „Sery i inne produkty mleczne”, „Wyroby piekarnicze i cukiernicze”, „Mięso świeże oraz produkty mięsne”, „Oleje i tłuszcze” oraz „Inne produkty”.
Raport NIK o ukraińskim zbożu: kto importował zboże? Techniczne?
System ochrony i certyfikacji produktów tradycyjnych i regionalnych w ramach systemów jakości produktów rolno-żywnościowych (ang. food quality schemes, FQS) powstał w odpowiedzi na rosnącą skalę fałszowania żywności i nadużywania nazw tradycyjnych wyrobów regionalnych.
Z czasem stał się on jednym z ważniejszych sposobów na utrzymanie wysokich standardów jakości żywności w UE. Zapewnia zachowanie dziedzictwa kulturowego i żywnościowego Unii oraz certyfikację autentyczności produktów na całym świecie.
System bazuje na Rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) nr 1151/2012 z 21 listopada 2012 r. w sprawie systemów jakości produktów rolnych i środków spożywczych.
Aby otrzymać prawo do oznaczania zarejestrowanego produktu odpowiednim znakiem zgodności, trzeba udokumentować co najmniej 25-letnią historię wytwarzania produktu. Dodatkowo konieczne jest przedstawienie jego specyfikacji ze szczególnym uwzględnieniem związku z regionem itp.
Specyfikacja podlega zatwierdzeniu przez MRiRW. Następnie resort przekazuje ją Komisji Europejskiej do notyfikacji. Rejestracja oznaczenia chroni producentów z danego regionu przed użyciem określonej nazwy przez producentów z innych terenów UE, którzy zechcą sprzedawać towar o tej samej lub podobnej nazwie.
To przez tą regulację nie kupisz w Polsce sera feta wykonanego przez polską mleczarnię. Prawdziwa feta pochodzi tylko z Grecji, tak jak szampan – z Szampanii we Francji.
Uwaga. Prawo krajowe/prawo unijne zabrania posługiwania się chronioną nazwą (zarejestrowaną jako ChNP lub ChOG) nawet przy użyciu wyrażeń „w stylu”, „typu”, „metodą”, „imitacja”.
Zabronione są także wszelkie praktyki, które mogłyby wprowadzić konsumenta w błąd, co do pochodzenia, nazwy czy wyjątkowych cech produktu.
System ochrony zarejestrowanych nazw jest bowiem bardzo szeroki i obejmuje również monitorowanie jakości oraz procesu produkcji danych wyrobów. Polski, krajowy system kontroli tych oznaczeń tworzą dwa źródła. Pierwsze z nich to wojewódzkie inspektoraty jakości handlowej artykułów rolno-spożywczych –WIJHAR-S.
Wydają one świadectwa jakości, tyle tylko, że są to dokumenty, które potwierdzają wytworzenie konkretnej partii produktu „w czasie przeszłym”. Producent zgłasza towar, a inspektorzy oceniają jego jakość handlową w ilości zgodnej z wnioskiem w miejscu umożliwiającym przeprowadzenie kontroli, w szczególności zabezpieczając możliwości techniczne, wymogi bezpieczeństwa i higieny pracy inspektora.
Efektem pracy WIJHAR-S jest dokument potwierdzający tożsamość towaru oraz jego ilość. Każda partia wyprodukowanego towaru musi przejść procedurę wydania świadectwa jakości, ale jest to nagminnie obchodzone.
W taki właśnie sposób w jednej z sieci nie tak dawno sprzedawano rogale świętomarcińskie opatrzone dokumentem powołującym się na świadectwo jakości ze stycznia 2020 r.
W kontrze jest certyfikacja, tj. przeprowadzenie audytu przez niezależną instytucję. Certyfikacja obejmuje szczególnie kontrolę u producenta wskazanych elementów procesu technologicznego. Do tego rozliczenie surowców i ich pochodzenia, rozliczenie produkcji wyrobów.
W okresie trzech lat obowiązywania certyfikatu sprawowany jest nadzór poprzez m.in. coroczne planowe kontrole potwierdzające spełnianie wszystkich wymagań, dotyczących:
Opr. na podstawie informacji Cobico sp. z o.o., dawny Centralny Ośrodek Badań i Certyfikacji Opakowań
Cobico prowadziło certyfikację: truskawki kaszubskiej, karpia zatorskiego, kiełbasy piaszczańskiej, suski sechlońskiej, obwarzanka krakowskiego, fasoli piękny jaś z Doliny Dunajca, jabłka łąckiego, krupnioków śląskich, kiełbasy jałowcowej staropolskiej, kabanosów staropolskich, kiełbasy myśliwskiej staropolskiej, krakowskiej suchej staropolskiej, śliwki szydłowskiej, mleka siennego (Heumilch – GTS austriacki)
Polskie prawo nawozowe w pigułce cz. 3: wcześniejsze stosowanie nawozów