Warzywa i owoce postrzegane są przez Polaków jako podstawa zdrowego sposobu odżywania. Budują odporność organizmu i korzystnie wpływają na samopoczucie i wygląd. To ustalenia z badania Kantar i Krajowego Związku Grup Producentów Owoców i Warzyw.
Z badań podsumowujących spożycie warzyw i owoców w 2021 roku wynika, że znacząco wzrosła świadomość prozdrowotnej roli warzyw i owoców.
Generalnie owoców i warzyw jemy… za mało!!! Większość (62%) Polaków przyznaje, że nie wie, ile warzyw i owoców powinno się spożywać dziennie. Tylko co piąty z mieszkańców naszego kraju orientuje się, ile warzyw i owoców należy spożywać, tak by dieta była zgodna ze stanem wiedzy i rekomendacjami dietetyków.
Ta niewiedza jest głównym powodem tego, że konsumpcja warzyw i owoców nie rośnie.
Wiedza na temat zasad prawidłowego odżywiania rośnie wraz z wykształceniem.
Co czwarta (26%) osoba z wyższym wykształceniem wie, ile powinno się jeść warzyw i owoców, w porównaniu do 19% osób z wykształceniem podstawowym lub gimnazjalnym.
– Połowa Polaków uważa, że spożywa warzywa i owoce w wystarczającej ilości. Podświadomie zatem ignorują argumenty za zwiększeniem konsumpcji. Badania podsumowujące 2021 rok są jednak optymistyczne. Mamy do czynienia wręcz z przełomem. Zaczynamy jeść warzywa i owoce dla radości ich spożywania, nie tylko dla zdrowia – uważa Witold Boguta, Prezes Krajowego Związku Grup Producentów Owoców i Warzyw, Przewodniczący Komisji Zarządzającej Funduszu Promocji Owoców i Warzyw.
Najpopularniejszymi owocami w Polsce są jabłka i truskawki. Co najmniej 90% mieszkańców naszego kraju w sezonie próbowało także czereśni, gruszek i malin.
Wśród najpopularniejszych owoców są także wiśnie, borówki, czerwone i czarne porzeczki, aronia. W 2021 r. co drugi Polak w sezonie co najmniej raz w tygodniu jadł śliwki, co trzeci – borówki i wiśnie. Ok. 25% badanych spożywało w sezonie, co najmniej raz w tygodniu, czerwoną porzeczkę.
Rolnictwo węglowe: net-zero, czyli co ma rolnik do gospodarki CO2
Najczęściej jedzonymi przez Polaków warzywami są pomidory i ziemniaki. Przepada za nimi 9 na 10 badanych Polaków. Wśród najpopularniejszych są ogórki, cebula, marchew i sałata. W sezonie, co najmniej raz w miesiącu jadło je 97% Polaków.
Co najmniej raz w tygodniu – prawie 8 z 10 badanych.
Niemal wszyscy Polacy regularnie jedzą również kapustę i kalafiora. W sezonie, co najmniej raz w miesiącu jadło je 93% badanych, co najmniej raz w tygodniu odpowiednio 50% i 43%.
Polacy lubią też podgryzać paprykę i pieczarki. W czołówce znalazły się również brokuły (72% badanych), cukinia (67% badanych) oraz dynia. Uwaga – konsumpcję dyni deklaruje już blisko połowa Polaków.
Częstotliwość spożywania warzyw w sezonie utrzymuje się na stałym poziomie. W 2021 r. w porównaniu do 2019 nie obserwujemy większych zmian w spożyciu poszczególnych gatunków. Zarówno w deklaracjach spożycia, jak i jego częstotliwości.
Opr. Na podstawie materiałów Krajowego Związku Grup Producentów Owoców i Warzyw oraz Kantar