21 - 05 - 2022
Fot. Pixabay

Najpopularniejsze warzywa i owoce w Polsce

Wreszcie zaczynamy jeść warzywa i owoce dla radości ich spożywania, nie tylko dla zdrowia. Do najczęściej konsumowanych należą pomidory, ogórki, cebula, jabłka, truskawki. Oto wyniki badania Kantar i Krajowego Związku Grup Producentów Owoców i Warzyw.

 

Warzywa i owoce postrzegane są przez Polaków jako podstawa zdrowego sposobu odżywania. Budują odporność organizmu i korzystnie wpływają na samopoczucie i wygląd. To ustalenia z badania Kantar i Krajowego Związku Grup Producentów Owoców i Warzyw.

Z badań podsumowujących spożycie warzyw i owoców w 2021 roku wynika, że znacząco wzrosła świadomość prozdrowotnej roli warzyw i owoców.

 

Za mało jemy owoców i warzyw

 

Generalnie owoców i warzyw jemy… za mało!!! Większość (62%) Polaków przyznaje, że nie wie, ile warzyw i owoców powinno się spożywać dziennie. Tylko co piąty z mieszkańców naszego kraju orientuje się, ile warzyw i owoców należy spożywać, tak by dieta była zgodna ze stanem wiedzy i rekomendacjami dietetyków.

 

Ta niewiedza jest głównym powodem tego, że konsumpcja warzyw i owoców nie rośnie.

 

Wiedza na temat zasad prawidłowego odżywiania rośnie wraz z wykształceniem.

Co czwarta (26%) osoba z wyższym wykształceniem wie, ile powinno się jeść warzyw i owoców, w porównaniu do 19% osób z wykształceniem podstawowym lub gimnazjalnym.

 

– Połowa Polaków uważa, że spożywa warzywa i owoce w wystarczającej ilości. Podświadomie zatem ignorują argumenty za zwiększeniem konsumpcji. Badania podsumowujące 2021 rok są jednak optymistyczne. Mamy do czynienia wręcz z przełomem. Zaczynamy jeść warzywa i owoce dla radości ich spożywania, nie tylko dla zdrowia – uważa Witold Boguta, Prezes Krajowego Związku Grup Producentów Owoców i Warzyw, Przewodniczący Komisji Zarządzającej Funduszu Promocji Owoców i Warzyw.

Ceny pszenicy i oleistych znowu w górę: raport USDA

 

 

Ewa kusiła jabłkiem

 

Najpopularniejszymi owocami w Polsce są jabłka i truskawki. Co najmniej 90% mieszkańców naszego kraju w sezonie próbowało także czereśni, gruszek i malin.

 

Wśród najpopularniejszych owoców są także wiśnie, borówki, czerwone i czarne porzeczki, aronia. W 2021 r. co drugi Polak w sezonie co najmniej raz w tygodniu jadł śliwki, co trzeci – borówki i wiśnie. Ok. 25% badanych spożywało w sezonie, co najmniej raz w tygodniu, czerwoną porzeczkę.

 

Rolnictwo węglowe: net-zero, czyli co ma rolnik do gospodarki CO2

 

 

Najpopularniejsze gatunki warzyw

 

Najczęściej jedzonymi przez Polaków warzywami są pomidory i ziemniaki. Przepada za nimi 9 na 10 badanych Polaków. Wśród najpopularniejszych są ogórki, cebula, marchew i sałata. W sezonie, co najmniej raz w miesiącu jadło je 97% Polaków.

Co najmniej raz w tygodniu – prawie 8 z 10 badanych.

Niemal wszyscy Polacy regularnie jedzą również kapustę i kalafiora. W sezonie, co najmniej raz w miesiącu jadło je 93% badanych, co najmniej raz w tygodniu odpowiednio 50% i 43%.

 

Polacy lubią też podgryzać paprykę i pieczarki. W czołówce znalazły się również brokuły (72% badanych), cukinia (67% badanych) oraz dynia. Uwaga – konsumpcję dyni deklaruje już blisko połowa Polaków.

Częstotliwość spożywania warzyw w sezonie utrzymuje się na stałym poziomie.  W 2021 r. w porównaniu do 2019 nie obserwujemy większych zmian w spożyciu poszczególnych gatunków. Zarówno w deklaracjach spożycia, jak i jego częstotliwości.

 

Opr. Na podstawie materiałów Krajowego Związku Grup Producentów Owoców i Warzyw oraz Kantar

 

 

Polska: ile zbóż, kukurydzy i rzepaku?

dr Piotr Łuczak – Agrokonsument.pl
Dziennikarz, redaktor i ekonomista.   Specjalizuje się w polityce i ekonomice rolnej.   Założyciel i redaktor naczelny serwisu Agrokonsument.pl należącego do Agro Creative Agency & Media. Szef redakcji Lidera Biznesu – Ogrodniczy Magazyn Branżowy, Grupa MTP.   Pełnił funkcje redaktora naczelnego tytułów: Tygodnik Rolniczy, Profi– profesjonalna technika rolnicza i Agrarlexprawo dla rolnika. Najdłużej pracował w top agrar Polska, w tym także na stanowisku z-cy redaktora naczelnego.  
przeczytaj inne artykuły tego autora
Wydrukuj
PILNE !
Zobacz podobne:

Inni przeczytali również:

Dopłaty, rolnictwo – prawodawstwo UE
2 min
20 - 04 - 2022

Dzierżawa gruntu: umiera właściciel, co dalej z umową?

Do redakcji Agrokonsument.pl docierają i takie przypadki. Rolnik obawia się o kontynuację dzierżawy ziemi, bo dotychczasowy właściciel gruntu zmarł, a...
Czytaj więcej
Świat techniki

Przemysław Piasta: o takiej suszarni zawsze marzyłem

Swoje zboże, swój magazyn ziarna i własna suszarnia Riela Polska. Oto spełnienie marzeń profesjonalnego producenta ziarna, Przemysława Piasty z Rychnowa...
Czytaj więcej
Podatki – VAT, rolny, dochodowe

Obawa przed fiskusem: jak zwiększyć bezpieczeństwo rozliczeń podatkowych?

Z jakich narzędzi możesz skorzystać, by zmniejszyć ryzyko, że nieprawidłowo zinterpretujesz przepisy podatkowe? Albo nie dopełnisz swoich obowiązków podatkowych? Czytaj...
Czytaj więcej