Wystartowała 21. kampania cukrownicza Krajowej Grupy Spożywczej. Prognozy zakładają, że siedem cukrowni Grupy przerobi 6,2 mln ton buraków, które skupi od ponad kilkunastu tysięcy polskich rolników.
Produkcja cukru może w tym roku osiągnąć poziom najwyższy w historii firmy Polskiego Cukru.
Plony zapowiadają się lepiej niż w roku ubiegłym, również poziom polaryzacji buraka jest wyższy i kształtuje się na poziomie 17%. Krajowa Grupa Spożywcza dba o swoich plantatorów oferując im najlepszą i najkorzystniejszą ofertę. W tej kampanii to 46 euro za tonę, a latem dopłaciliśmy także 1000 zł do hektara buraków – powiedział Jan Wernicki, prezes Krajowej Grupy Spożywczej S.A.
Redakcja Agrokonsument.pl pisała o dopłatach do buraków cukrowych dla plantatorów KSC już wiosną br.
Poszczególne cukrownie rozpoczęły przerób buraków pomiędzy 7 września a 8 października. Jako pierwsza ruszyła „Cukrownia Dobrzelin”. Dzień później „Cukrownia Kruszwica”, a w sobotę 10 września- „Cukrownia Malbork”.
Następnie: 21.09 krojenie rozpocznie się w „Cukrowni Kluczewo”, a 21.09 w „Cukrowni Nakło”. Jako ostatnie startują lubelskie oddziały: 5 października „Cukrownia Krasnystaw”, a trzy dni później „Cukrownia Werbkowice”.
– Jesteśmy dumni, iż należymy do plantatorów Krajowej Grupy Spożywczej. Grupa jest liderem kształtowania polityki cenowej w kraju, a zaproponowana oferta za skup buraków zadowala obie strony – stwierdził Józef Pawela, Przewodniczący Rady Związków Plantatorów Buraka Cukrowego przy Spółce.
Po zakończonej kampanii cukrowniczej, w trzech cukrowniach (Kruszwica, Nakło, Werbkowice) będzie kontynuowana tzw. kampania sokowa – produkcja cukru z soku gęstego. Pozwala to podnieść efektywność produkcji cukru.
Opr. na podstawie informacji KGS