16 - 03 - 2023
Fot. Pixabay

Czy na talerz polskiego konsumenta trafią owady jadalne?

W styczniu 2023 r. Komisja Europejska wprowadziła rozporządzenie, które pozwala producentom żywności dodawać do tradycyjnych produktów mąkę ze świerszcza domowego. Czytaj w Agrokonsument.pl

 

Smażone świerszcze, suszone mrówki bądź liofilizowane larwy chrząszcza z przeróżnymi dodatkami oraz przyprawami, cieszą się zasłużoną popularnością i coraz częściej goszczą na stołach.

Temat konsumpcji owadów jadalnych wzbudza jednak wiele kontrowersji u konsumentów.

Czy jadalne owady to tylko moda, która przychodzi do nas z krajów azjatyckich? Może to przyszłość zagwarantowania bezpieczeństwa żywnościowego na świecie?

 

Dopłaty z ARiMR: dlaczego trzeba poprawić Krajowy Plan Strategiczny?

 

Wyzwania współczesnego świata

 

Przybywa ludności na świecie. Kurczą się wraz z tym dostępne zasoby pokarmowe. Maleje dostępność białka pochodzenia zwierzęcego, które jest jednym z ważniejszych składników odżywczych w żywienia człowieka.

Najczęstszymi czynnikami przyczyniającymi się do wzmożonych poszukiwań w zakresie alternatywnych źródeł żywności, w tym owadów, są:

  • wzrastające koszty produkcji zwierzęcej,
  • coraz większa liczba nowych chorób wśród zwierząt gospodarskich,
  • wyczerpywanie się zasobów świeżej wody,
  • zmiany klimatu,
  • zanieczyszczenie środowiska.

 

Europejskie Forum Rolnicze: Jasionka 2023 zaprasza

 

Jadalne owady szansą?

 

FAO od 2004 roku prowadzi badania dotyczące wykorzystania owadów w żywieniu człowieka. Natomiast od 1 stycznia 2018 roku jadalne owady oraz produkty z nich otrzymywane mogą być sprzedawane w sklepach na terenie krajów należących do UE.

Podstawowych zalet jadalnych owadów jest wiele. To:

  • wysokie wartości odżywcze –  70% surowego białka,
  • brak węglowodanów
  • źródło minerałów, tj. potasu, żelaza, fosforu, miedzi, cynku, witamin z grupy B,
  • otrzymywana ze świerszczy mąka zaliczana jest do produktów bezglutenowych.

 

To nie wszystko, bowiem ciała owadów bogate są też w pożądane przez organizm kwasy omega-3, które wzmacniają i usprawniają układ krążenia oraz odporności.

 

Produkcja jadalnych owadów jest bezpieczna dla środowiska

 

Hodowla owadów umożliwia redukcję negatywnego wpływu na środowisko:

 

#emisja gazów cieplarnianych (GHG) i CO2 – jest ok. 100 razy mniejsza, niż w przypadku tradycyjnego inwentarza żywego,

#pasza – aby wyprodukować kilogram wołowiny, trzeba zużyć nawet 12-krotnie więcej paszy, a także 100 razy więcej czasu, niż ma to miejsce w przypadku hodowli owadów;

#powierzchnia – do chowu bydła, trzody czy drobiu potrzeba 200 razy większej powierzchni w porównaniu do obszaru, na jakim można wyhodować owady;

#woda – ilość wody konieczna do rozwoju owadów jest 2500 razy mniejsza od potrzeb tradycyjnego inwentarza żywego.

Owady można hodować w każdym klimacie, a krótki cykl ich rozwoju – sprzyja szybkiej rotacji produkcji.

 

Opr. pwa

 

Czy coś grozi za przekroczenie 300 ha? Gospodarstwo rodzinne cz. 1

Redakcja Agrokonsument.pl
Serwis Agrokonsument.pl specjalizuje się w treściach kierowanych dla konsumentów i branży agro. Polityka rolna, bezpieczeństwo żywności, ubezpieczenia, prawo.
przeczytaj inne artykuły tego autora
Wydrukuj
PILNE !
Zobacz podobne:

Inni przeczytali również: