RHD to handel detaliczny polegający na produkcji żywności zawierającej co najmniej jeden składnik pochodzący w całości z własnej uprawy, hodowli lub chowu podmiotu działającego na rynku spożywczym. Tak stanowi Ustawa o bezpieczeństwie żywności i żywienia.
Handel spełnia przesłanki do uznania go za RHD, gdy sprzedawana żywność jest przeznaczona:
W ramach RHD rolnik może sprzedawać surowce i ich przetwory – np. dżemy, soki czy sery.
W ramach RHD obowiązują określone limity ilościowe dotyczące sprzedaży poszczególnych produktów.
Przykładowo, rolnik może rocznie sprzedać:
Kontraktacje rolnicze: zboża, oleiste, białkowe. Czego szuka rynek światowy?
Jednym z kluczowych aspektów RHD są preferencje podatkowe.
Zgodnie z przepisami Ustawy o podatku dochodowym od osób fizycznych – sprzedaż przetworzonych produktów roślinnych i zwierzęcych będzie traktowana jako przychody z innych źródeł podlegające zwolnieniu do określonej kwoty.
Warunek – jeżeli spełnione zostaną przesłanki:
Do określonej kwoty przychodu sprzedaż w ramach RHD jest zwolniona z podatku dochodowego od osób fizycznych (PIT).
Obecne limit ten wynosi 100 tys. zł rocznie.
Oznacza to, że od przychodów nieprzekraczających tej kwoty osiąganych w ramach RHD rolnik nie zapłaci podatku.
Po przekroczeniu tego limitu, nadwyżka jest opodatkowana zryczałtowanym podatkiem dochodowym według stawki 2%.
Dostawa produktów rolnych dokonywana przez rolnika ryczałtowego podlega zwolnieniu z opodatkowaniu podatkiem VAT.
Aby rozpocząć działalność w ramach RHD, rolnik musi dokonać rejestracji w odpowiednim organie nadzoru. To:
Wymogi sanitarne są dostosowane do specyfiki małej skali produkcji. Nadal obowiązują standardy zapewniające bezpieczeństwo żywności.
Dawid Zelent
Konsultant podatkowy w kancelarii podatkowej KrafTax
Artykuł nie stanowi porad prawnej – swój przypadek skonsultuj ze specjalistą
Podstawa prawna:
1. Rozporządzenie Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi z dnia 12 września 2022 r. w sprawie maksymalnej ilości żywności zbywanej w ramach rolniczego handlu detalicznego do zakładów prowadzących handel detaliczny z przeznaczeniem dla konsumenta finalnego oraz zakresu i sposobu jej dokumentowania (Dz. U. poz. 1971).
2. Ustawa z dnia 11 marca 2004 r. o podatku od towarów i usług (t.j. Dz. U. z 2024 r. poz. 361 z późn. zm.).
3. Ustawa z dnia 26 lipca 1991 r. o podatku dochodowym od osób fizycznych (t.j. Dz. U. z 2025 r. poz. 163 z późn. zm.).
4. Ustawa z dnia 25 sierpnia 2006 r. o bezpieczeństwie żywności i żywienia (t.j. Dz. U. z 2023 r. poz. 1448).