24 - 02 - 2022
Fot. P. Łuczak, Agro&Konsument

Zniknęły ZT Kruszwica, jest Bunge

Zniknęła zakorzeniona w branży rolno-spożywczo marka Zakładów Tłuszczowych „Kruszwica” SA. Teraz to Bunge. Czytaj w Agrokonsument.pl

 

Bunge, międzynarodowa korporacja w przetwórstwie nasion oleistych, zdecydowała się nadać jednolity szyld wszystkim swym spółkom w Polsce. Teraz to marka Bunge. Dokonało się to 1 grudnia 2021 r. po sfinalizowaniu przejęcia ZT „Kruszwica” SA, co miało miejsce kilka miesięcy wcześniej.

Decyzja o nadaniu jednolitej nazwy obejmuje również inne prowadzone lokalnie przez Bunge aktywności, w tym:

 

  • terminal portowy w Świnoujściu,
  • zakład przetwórstwa tłuszczów roślinnych w Karczewie,
  • zakład przetwórczo-produkcyjny w Brzegu,
  • centrum IT Business Intelligence w Warszawie, obsługujące spółki Bunge na całym świecie.

 

Szansa na dodatkowy dochód: ekoschematy w WPR 2023-2027

 

Bunge też nad Wisłą

 

Koncern Bunge zaangażował się kapitałowo w spółkę ZT „Kruszwica” SA jako jej większościowy akcjonariusz w 2002 roku. Od przeszło dwudziestu lat Bunge i ZT „Kruszwica” rozwijały się w branży olejów i tłuszczów roślinnych w Polsce i Europie Środkowej. Działalność ta, prowadzona jako ZT „Kruszwica” SA, obejmowała dwa zakłady przetwórczo-produkcyjne, w Kruszwicy i Brzegu.

W nich z nasion oleistych powstają:

 

  • oleje i tłuszcze roślinne na potrzeby przemysłu spożywczego,
  • oleje butelkowane i margaryny konsumenckie,
  • produkty dla przemysłów biopaliwowego i paszowego.

 

Spółka jest właścicielem marki oleju „Kujawski” i margaryny „Smakowita”.

 

 

PZU, Generali i HV: najwięksi ubezpieczyciele agro w Polsce

 

200 lat Bunge

 

Światowy koncern Bunge istnieje od ponad dwustu lat. Spółka została założona przez Johanna Bunge w 1818 r. na Bermudach. Obecnie siedziba główna znajduje się w Saint Louis w stanie Missouri w USA. Prowadzi biznes związany z przetwórstwem surowców rolnych, głównie oleistych – w tym soi i rzepaku. Handluje też nawozami i zbożem. W 2001 r. firma zadebiutowała na giełdzie w Nowym Jorku.

Roczny jej przychód szacowany jest na poziomie 45 mld USD. Zatrudnia ponad 23 tys. osób w ok. 300 zakładach zlokalizowanych w ponad 40 krajach. Jej największymi konkurentami są: Cargill i ADM – Archer Daniel Midland, które też mają przedsiębiorstwa w Polsce.

 

Nierzetelny wspólnik usunięty przez sąd

Riela Polska – oferta budowy silosów

 

Opr. na podstawie materiałów prasowych Bunge

dr Piotr Łuczak – Agrokonsument.pl
Dziennikarz, redaktor i ekonomista.   Specjalizuje się w polityce i ekonomice rolnej.   Założyciel i redaktor naczelny serwisu Agrokonsument.pl należącego do Agro Creative Agency & Media. Szef redakcji Lidera Biznesu – Ogrodniczy Magazyn Branżowy, Grupa MTP.   Pełnił funkcje redaktora naczelnego tytułów: Tygodnik Rolniczy, Profi– profesjonalna technika rolnicza i Agrarlexprawo dla rolnika. Najdłużej pracował w top agrar Polska, w tym także na stanowisku z-cy redaktora naczelnego.  
przeczytaj inne artykuły tego autora
Wydrukuj
PILNE !
Zobacz podobne:

Inni przeczytali również:

Dopłaty, rolnictwo – prawodawstwo UE

Prof. Tomasz Piechota, uprawa konserwująca: to gleba jest główną infrastrukturą rolnika

To nie rolnik produkuje, ale gleba! W dobie zmian klimatycznych największą uwagę należy przykładać do sposobów obchodzenia się z rolą...
Czytaj więcej
Bezpieczeństwo żywności i środowisko
2 min
27 - 07 - 2022

COPA/COGECA do Komisji Europejskiej: zejdźcie na ziemię

COPA/COGECA, reprezentacja unijnych rolników i ich zrzeszeń bije na alarm. Krytykuje Komisję Europejską za gorset przepisów, mogących zagrozić bezpieczeństwu żywnościowemu...
Czytaj więcej
Dopłaty, rolnictwo – prawodawstwo UE

Sprzedam ziemię, kupię ziemię rolną, czyli ustawa o kształtowaniu ustroju rolnego

Obrót ziemią rolną jest ograniczony generalnie tylko do środowiska rolniczego. To efekt zaostrzenia przez PiS przepisów o ustawie o kształtowaniu...
Czytaj więcej