GUS oszacował, że zbiory zbóż podstawowych z mieszankami zbożowymi, a także ziemniaków, warzyw gruntowych, zbiory owoców z drzew i krzewów owocowych w 2003 r.
Z przedstawionych danych wynika, że:
Na plony rzutował niekorzystny przebieg pogody. Także drożyzna z powodu wzrostu cen nawozów i środków ochrony roślin.
Ogólna powierzchnia zasiewów zbóż wyniosła 7,2 mln ha, z czego 5,8 mln ha to zboża podstawowe z mieszankami zbożowymi.
W tym należy uwzględnić: pszenicę 2,4 mln ha, 0,7 mln ha na żyto, 0,6 mln ha to jęczmień, 0,5 mln ha owies, 1,2 mln ha pszenżyto i 0,3 mln ha mieszanki.
W 2023 r. zebrano w naszym kraju łącznie 35,8 mln ton zbóż ogółem, a więc o 0,5% więcej niż w 2022 r.
Produkcja zbóż podstawowych to 26,5 mln ton. Zbiory ozimin to łącznie 22,2 mln ton (+1% w porównaniu do 2022 r.), a zbóż jarych 4,2 mln ton (-13% w porównaniu do 2022 r.).
Jak można przeczytać w informacji GUS-u powierzchnia uprawy kukurydzy na ziarno wyniosła ok. 1,3 mln ha.
Zbiory kukurydzy uprawianej na ziarno oszacowano na ok. 9,2 mln t, tj. o ok. 8% więcej od tych z 2022 r. Z kolei powierzchnia uprawy rzepaku i rzepiku w bieżącym roku zwiększyła się w porównaniu z ubiegłoroczną o ok. 2% i stanowiła ok. 1,1 mln ha.
Zbiory rzepaku i rzepiku oszacowano na ok. 3,7 mln t, (3% więcej niż w 2022 r.).
Niedobór opadów deszczu w maju, czerwcu i lipcu 2023 r. a także nierównomierny ich rozkład spowodowały, że roczne zbiory ziemniaków zmniejszyły się w 2023 roku o 7%, do poziomu 5,6 mln ton.
Z kolei przebieg warunków pogodowych sprzyjał rozwojowi buraków cukrowych i zbiory wzrosły o 13% osiągając 16 mln ton. Należy jednak podkreślić, że Ci właściciele dużych gospodarstw, którzy zainwestowali w nawadnianie swoich plantacji mieli większe zbiory. Powierzchnia uprawy ziemniaków to 0,2 mln ha a buraków cukrowych 0,3 mln ha. Plony ziemniaków i buraków cukrowych w roku 2023 spadły o 4% i wyniosły odpowiednio: 296 dt/ha oraz 613 dt/ha. Warzywa i owoce Polska jako ważny unijny producent i eksporter warzyw i owoców odnotowała jednak spadek ich produkcji. Zebrane warzywa miały też mniejszą masę i gorsza była ich zdolność do długotrwałego przechowywania. Z kolei na wielu plantacjach owoców odnotowano liczne ich uszkodzenia.
PRS Rutkowski, Kałdus: już 20 lat na zbożowych silosach Riela Polska
Produkcja warzyw gruntowych to 3,8 mln t, tj. na poziomie 3% niższym w porównaniu z rokiem 2022.
Według szacunku GUS zbiory w porównaniu 2023/2022 obniżyły się:
Zwiększyły się tylko zbiory kukurydzy cukrowej o 17% do 154 tys. t i buraków ćwikłowych o 7% do 259 tys. t.
Zbiory owoców z drzew to ok. 4,4 mln t. To w porównaniu z wynikiem z 2022 r. oznacza blisko 9% spadek.
Zbiory jabłek to nieco ponad 3,8 mln ton, czyli o 9% procent mniej. Znacznie lepiej jest w przypadku gruszek, bo spadek wynosi 2% (79 tys.). O 5% obniżyła się produkcja śliwek (126 tys. ton) a o 8% wiśni (168 tys. ton).
Zbiory czereśni spadły o przeszło 10% do 69 tys. t. Łączną produkcję brzoskwiń, moreli i orzechów włoskich oceniono na niespełna 20 tys. t, czyli o ok. 10% mniej niż przed rokiem.
Zbiory pozostałych owoców z drzew wyniosły prawie 3 tys. t i były zbliżone do wyniku z 2022 r. Produkcja owoców z krzewów owocowych i plantacji jagodowych w sadach została oszacowana na blisko 566 tys. t, tj. o ok. 6% mniej niż w 2022 r.
Zbiory szacunkowo wyniosły: maliny – 96 tys. t, o 8% mniej a porzeczki czarne – ponad 91 tys. t, tj. o ok. 4% mniej.
Produkcję porzeczek ogółem (czarnych i kolorowych łącznie) oszacowano na niespełna 130 tys. t, czyli o 11% mniej niż w 2022 r. Produkcja borówki wysokiej borówka wysoka to niespełna 62 tys. t, prawie o 4% mniej, truskawki – 180 tys. t, o ok. 3% mniej a agrestu – ponad 8 tys. t, o 15% mniej niż rok wcześniej.
Zbiory pozostałych owoców z krzewów owocowych i plantacji jagodowych w sadach zostały ocenione na 90 tys. t, czyli na zbliżonym poziomie z roku ubiegłego.
Największy udział w tej grupie ma aronia i jagoda kamczacka.
Opr. bamb
Sprowadzenie do Polski kombajnu kupionego w innym kraju UE a VAT