14 - 01 - 2023
Fot. P. Łuczak, Agrokonsument.pl

Prof. Tomasz Piechota, uprawa konserwująca: to gleba jest główną infrastrukturą rolnika

To nie rolnik produkuje, ale gleba! W dobie zmian klimatycznych największą uwagę należy przykładać do sposobów obchodzenia się z rolą – uważa prof. Tomasz Piechota. Główne tezy wykładu z Polagra-Premiery 2023, Grupa MTP. Czytaj w Agrokonsument.pl

 

 

Zmiany klimatyczne to już fakt. Powinny one uczyć zmian w tradycyjnym podejściu do uprawy gleby.

Oto główne tezy wykładu prof. Tomasza Piechoty z Uniwersytetu Przyrodniczego w Poznaniu, wygłoszonego do kilkuset uczennic i uczniów ze szkół rolniczych Wielkopolski. Przyjechali oni na Polagrę-Premiery 2023 do Poznania na zaproszenie Wielkopolskiej Izby Rolniczej, Grupy MTP i redakcji Agro Profil.

 

 

Ochrona węgla w glebie, czyli gospodarka próchnicą

 

 

Zmiany klimatyczne to fakt

 

Początkowe „śmichy-chichy” młodzieży szybko ucichły, gdy prof. Piechota rozkręcił się podczas swego wykładu o zasadach metod uprawy konserwującej glebę. Stwierdził, że nie można uprawiać gleby jak przed laty, bo wtedy były inne warunki klimatyczne.

  • Najgorsze są anomalia pogodowe: burze pyłowe, deszcz nawalny.
  • Zniszczona przez erozję wietrzną gleba nie potrafi przyjąć wody. To powoduje – przy silnych opadach – spływ powierzchniowy. Woda dostaje się w miejsca najniższe i zatapia uprawy, powodując ich gnicie.
  • Przez wyższe średnie temperatury powietrza szybciej zakwita rzepak. Tymczasem zapylające go pszczoły w swym naturalnym cyklu jeszcze nie zdążą w rojach wykształcić wystarczającej ilości robotnic. Efekt: zanika aktywność zapylania.
  • Pojawiają się nowe agrofagi. Omacnica sporadycznie pojawiała się na południu kraju, teraz żeruje już na całym jego obszarze – to efekt zbyt łagodnych zim.
  • Każdy zabieg na glebie, to zmiana warunków biologicznych, fizycznych i chemicznych. Kiedyś zbierano z pola wszystko, zostawiając rżysko. Zbierano nawet słomę rzepaczaną, jako paszę dla owiec, aby miały mocniejszą sierść. Obecnie – słoma traktowana jest jako nawóz organiczny – ale źle przyorywana, nie gnije, a pleśnieje, zakażając uprawę.
  • Kiedyś podorywka wykonywana była z prędkością 3 km/h, bo za koniem i na głębokość kilku cm. Dziś traktor pędzi 12 km/h, orze za głęboko co roku, bo na 25 – 30 cm. Czy to konieczne?
  • Duże maszyny pozwalają wejść w pole, gdy jest za sucho lub gdy za mokro – bo jest moc. Ale wtedy jednak albo rozpylamy glebę, albo ją ugniatamy zbyt mocno. To powoduje, że nie „pije” ona wody opadowej.
  • Dbajmy o próchnicę glebową, to organiczny węgiel. Niestety, próchnicy glebowej na masową skalę z gleby ubywa, to trend ogólnoświatowy. Winne są monokultury i niewłaściwa uprawa.
  • Zbyt często uprawiana gleba zatraca naturalną strukturę gruzełkowatą, a zamienia się w homogoniczny – jednakowy – „budyń”.
  • Jak przyroda chroni glebę? Ano tym, że zarasta nią. Nie ma gołej ziemi w naturze. A rolnik orze na czarno, by było czysto. To nonsens.

 

Väderstad i nowy agregat Carrier XT 425-625

 

Uprawa konserwująca, czyli bez pługa?

 

Profesor zaleca uprawę konserwującą, co oznacza, że minimum 30% ziemi pokryte jest resztkami roślinnymi. Odradza orkę.

  • Im więcej ściółki, tym mniej erozji powierzchniowej. Ściółka zapobiega przegrzewaniu gleby, wtedy nie giną mikroorganizmy glebowe.
  • Piechota namawia do rezygnacji z pługa. Ale jest świadomy wyzwań, jakie za taką decyzją idą.
  • Najlepszy jest siew bezpośredni. Prosto w ściernisko i mulcz. Jest mało rozpowszechniony w Polsce, bo maszyny do takiego siewu są drogie. A rolnicy są przekonani, że sieją w „śmietnik” – pole jest bowiem przykryte w całości resztkami pożniwnymi.
  • Ziemia orana jest w Polsce od tysięcy lat. Zatraciła naturalną strukturę i sama jej nie odbuduje. Trzeba jej pomóc.
  • Nie każda uprawa będzie konserwująca. Jeśli wzruszasz glebę, zostaw resztki pożniwne na wierzchu.

 

Teraz, gdy widać, że klimat ulega zmianie, trzeba zmienić zasady rolniczej gry. Trzeba zarządzać ściółką, próchnicą i wodą. To zadanie na lata, bo próchnicy glebowej nie odbudowuje się szybko.

A za odbudowę próchnicy w nowej WPR będą pieniądze. To ekoschematy.

 

Opr. na podstawie wykładu prof. Tomasza Piechoty z Katedry Agronomii Uniwersytetu Przyrodniczego w Poznaniu, Polagra-Premiery 2023.

 

Zmiany klimatyczne: polska winnica jak w Italii?

dr Piotr Łuczak – Agrokonsument.pl
Dziennikarz, redaktor i ekonomista.   Specjalizuje się w polityce i ekonomice rolnej.   Założyciel i redaktor naczelny serwisu Agrokonsument.pl należącego do Agro Creative Agency & Media. Szef redakcji Lidera Biznesu – Ogrodniczy Magazyn Branżowy, Grupa MTP.   Pełnił funkcje redaktora naczelnego tytułów: Tygodnik Rolniczy, Profi– profesjonalna technika rolnicza i Agrarlexprawo dla rolnika. Najdłużej pracował w top agrar Polska, w tym także na stanowisku z-cy redaktora naczelnego.  
przeczytaj inne artykuły tego autora
Wydrukuj
PILNE !
Zobacz podobne:

Inni przeczytali również: