Marcin Miśkiewicz, Grain Trading Manager Cefetra: Niestety, rolnictwo jest odpowiedzialne aż za połowę emisji dwutlenku węgla przy produkcji żywności min. wspomnianej bagietki. Przemiał ziarna, produkcja i wypiek – to „zaledwie” 25 proc. dalszej emisji – przedstawia to załączony wykres.
Świadomi konsumenci szukają więc produktów o obniżanej emisji dwutlenku węgla. Ten trend zauważyli przemysłowi producenci żywności. Zobowiązali się oni do osiągnięcia konkretnych celów dotyczących redukcji emisji CO2 w prowadzonych przez siebie procesach.
My w Cefetra mamy długoletnie doświadczenie ze współpracy z najlepszymi rolnikami. Widzimy ich zainteresowanie tym, aby doceniono ich za poszanowanie środowiska i wdrażanie regeneratywnych praktyk w gospodarstwach. Dlatego wyszliśmy im naprzeciw, tworząc Cefetra Ecosystem Services.
Ten program to most między producentami rolnymi o udokumentowanym śladzie emisyjnym, a przetwórcami, którzy chcą takie surowce pozyskiwać dla finalnych konsumentów.
Piotr Adamowicz, Cefetra: relacje z rolnikami są dla nas kluczowe
Marcin Miśkiewicz: Ten program już działa, obejmując ponad 1000 największych rolników w Europie. Teraz koncentrujemy się na polskich rolnikach. To pierwsza tego rodzaju inicjatywa w Polsce, która wyznacza wysokie standardy dla łańcuchów dostaw pozytywnych dla klimatu. Dodatkowo nagradza producentów za przyjęcie zrównoważonych praktyk rolniczych.
Nasz program jest niezobowiązujący, oparty na wiedzy, zorientowany na agronomię. A do tego bardzo elastyczny.
Rolnik, który przystępuje do programu, uzyskuje z naszej strony pełne doradztwo. Dostaje dostęp do narzędzi i usług opartych na danych polowych wraz z sugerowanymi odpowiednimi działaniami.
Program został opracowany zgodnie z normami ISO 16064-02, wykorzystując kombinację trzech kluczowych metod:
Wyniki te są niezależnie audytowane i weryfikowane przez organizację zewnętrzną. Współpracujemy z niezależną firmą agronomiczną Soil Capital. Cefetra Ecosystem Services jest łącznikiem w łańcuchu dostaw pomiędzy producentem rolnym a obiorcą końcowym. W tym łańcuchu rolnicy potrzebują jasnych wskazówek, jak produkować i jakie są z tego wymierne korzyści.
Co ważne, zapewniamy producentom niezależność. To oni sami decydują, kiedy i do kogo sprzedają produkty rolne. Konsumenci potrzebują natomiast bezpiecznego surowca odpowiedniej jakości.
Marcin Miśkiewicz: Cała tajemnica kryje się w agrotechnice. Chodzi o sekwestrację, czyli wiązanie węgla organicznego w glebie, co zapobiega jego dalszemu uwalnianiu w postaci CO2 do atmosfery.
Zasada jest prosta. Po zebraniu plonu z przysłowiowego hektara należy zadbać, aby na ten hektar wróciło jak najwięcej innej biomasy, aby bilans węgla organicznego nie był dla tej powierzchni ujemy.
Takie podejście przynosi korzyści środowisku poprzez łagodzenie zmian klimatycznych i promowanie różnorodności biologicznej. Dzięki zastosowaniu praktyk, takich jak uprawa okrywowa i ograniczona uprawa, rolnicy mogą poprawić stan gleby, poprawić retencję wody i zwiększyć różnorodność biologiczną na swojej ziemi.
Rolnictwo o obniżonej emisji dwutlenku węgla koncentruje się na zmniejszeniu emisji gazów cieplarnianych i zwiększeniu udziału węgla w glebie, w celu budowy materii organicznej, czyli próchnicy. Próchnica glebowa to kapitał rolnika, ponieważ:
Kontraktacje rolnicze: zboża, oleiste, białkowe. Czego szuka rynek światowy?
Marcin Miśkiewicz: Cefetra Ecosystem Services to pierwsza tego rodzaju inicjatywa, która wyznacza wysokie standardy dla łańcuchów dostaw pozytywnych dla klimatu i nagradza producentów za przyjęcie zrównoważonych praktyk rolniczych.
Rolnictwo regeneratywne to podejście, które ma na celu poprawę zdrowia gleby, zwiększenie bioróżnorodności oraz ograniczenie negatywnego wpływu działalności rolniczej na środowisko.
W ramach programu producent otrzymuje od nas co roku premie pieniężne oparte na wymiernych ograniczeniach emisji CO2. Polecane przez nas praktyki produkcyjne – dobre praktyki – są pozytywne dla środowiska. Czynią produkcję rolną bardziej stabilną i zrównoważoną w przyszłości. Z ekonomicznego punktu widzenia, uprawy o zmniejszonej emisji dwutlenku węgla mogą prowadzić do oszczędności kosztów i generowania nowych źródeł przychodów.
Zdrowsza gleba zmniejsza zapotrzebowanie na sztuczne nawozy i pestycydy, obniżając koszty produkcji.
Uczestnictwo w programie Cefetra Ecosystem Services zapewnia rolnikom dodatkowe przychody za tonę zredukowanego i/lub usuniętego CO2.
Marcin Miśkiewicz: Zgoda. Jednak podkreślam: nasze zaangażowanie wykracza poza węgiel i bonus za stosowanie zrównoważonych praktyk. Zdajemy sobie sprawę z krytycznej roli, jaką gospodarka wodna i różnorodność biologiczna odgrywają we wspieraniu odpornych ekosystemów.
Program Cefetra Ecosystem Services opiera się na fundamentalnym przekonaniu: zdrowie gleby jest ostatecznym celem, a węgiel jest walutą, która ułatwia tę transformację.
Jest to praktyczne narzędzie do realizacji szerszej misji, budując odporne systemy rolnicze, które mogą sprostać wyzwaniom przyszłości.
Zapraszam rolników do kontaktu z naszymi handlowcami. Porozmawiamy, jak rozpocząć Cefetra Ecosystem Services.
Wystarczy kliknąć TUTAJ.
Wdrożenie tych praktyk może przyczynić się do zrównoważonego rozwoju gospodarstw rolnych, poprawiając ich rentowność oraz wpływając pozytywnie na środowisko.
Inne materiały o Cefetra:
Cefetra świętuje dwadzieścia lat w Polsce
Piotr Adamowicz, Cefetra: relacje z rolnikami są dla nas kluczowe
Kontraktacje rolnicze: zboża, oleiste, białkowe. Czego szuka rynek światowy?
Ukraina i jej rolnictwo: 93 agroholdingi pracują na 6,25 mln ha