W Polsce powierzchnia uprawy ziemniaków, według szacunków IHAR i IERiGŻ, wyniosła w 2021 r. ok. 235 tys. ha.
Była większa niż w roku poprzednim o ok. 1%.
Natomiast GUS oceniał areał na 204,3 tys. ha w 2021 r.
Powierzchnia w kraju jest jednak większa, gdyż ziemniak jest dość popularną uprawą przydomową. Jeśli uwzględnimy uprawy przydomowe, za 2021 r. areał łączny w kraju może nawet sięgnąć 230 tys. ha. To zbieżne z szacunkami IHAR i IERiGŻ.
Niestety, powierzchnia uprawy ziemniaka w Polsce ulega od lat stopniowej redukcji. Gatunek ten przestał być użytkowany na paszę, maleje też spożycie w przeliczeniu na głowę.
W sezonie 2019/20 wynosiło 88 kg/na mieszkańca. Spadło o 4 kg (4,3%) w stosunku do poprzedniego sezonu.
W 2020/21 spożycie dalej miało spaść i szacowane było przez IERiGŻ do ok. 85 kg na mieszkańca.
W kraju 280 tys. gospodarstw produkuje ziemniaki, z tego 60 tys. to profesjonalni producenci (dane PIORIN), dostarczający:
Na zbiór wczesny obsadza się w kraju ok. 15 tys. ha.
Na frytki i chipsy pyrki rosną na ok. 43 tys. ha, prawie tyle co na ziemniak jadalny – 48 tys. ha.
Najwięcej ziemniaków na 160 tys. ha sadzi się na tzw. samozaopatrzenie i sprzedaż detaliczną na lokalnych rynkach i targowiskach.