Ósma Ogólnokrajowa konferencja PSPO na temat śruty rzepakowej pt. „Stawiam na pasze rzepakowe w żywieniu trzody chlewnej” odbędzie się w „Olandii”, w Prusimiu (woj. wielkopolskie).
W programie wydarzenia, zaplanowanego na 21 listopada 2024 r. przewidziano m.in. omówienie aktualnej sytuacji na rynku produktów przerobu rzepaku w Polsce i Europie.
Do udziału w debacie eksperckiej zaproszono m.in.:
Kosiarki Pöttinger Novacat: H najszersza na rynku, Opticurve dedykowana na zakręty
O tym, jak jak śruta rzepakowa sprawdza się w mieszankach dla prosiąt, warchlaków i tuczników opowie dr Anita Zaworska-Zakrzewska, Uniwersytet Przyrodniczy w Poznaniu.
Praktyczne i ekonomiczne aspekty stosowania śruty rzepakowej w produkcji świń przedstawi dr Tomasz Schwarz, Uniwersytet Rolniczy w Krakowie.
Redakcja Agrokonsument.pl patronuje wydarzeniu. Przypomnijmy, że w ubiegłym roku prowadziliśmy edycję konferencji PSPO poświęconej śrucie rzepakowej w żywieniu bydła mlecznego. Kliknij tutaj.