09 - 07 - 2023
Fot. firmowe

Ziemniaki z Farm Frites: trzy dekady w Polsce

W konferencyjnym klimacie, przy torcie i toastach Farm Frites Poland Dwa świętowała trzy dekady uprawy ziemniaków w Polsce. Czytaj w Agrokonsument.pl

 

Farm Frites Poland Dwa Sp. z o.o. zorganizowała jubileuszową konferencję, świętując trzydzieści lat swej działalności. Była więc okazja do spotkania przedstawicieli samorządu lokalnego, uczelni wyższych, dostawców, klientów, którzy od trzech dekad towarzyszą firmie Farm Frites Poland Dwa Sp. z o.o.

Przed konferencją odbyła się część polowa, podczas której goście mieli okazję obejrzeć gospodarstwo oraz pola kwitnących ziemniaków.

 

Konferencja „O-Polski Rynek Rzepaku i Zbóż”: Ukraina, zboża, WPR

 

Ziemniaki najlepiej na Pomorzu

 

Adam Klasa, Prezes Zarządu Farm Frites Poland Dwa, otwierając konferencję przypomniał początki firmy.

Trzy dekady temu wybrano Pomorze Środkowe jako optymalne pod względem warunków glebowych i klimatycznych do rozwijania upraw ziemniaków. Polskie odmiany, chociaż bardzo smaczne w bezpośredniej konsumpcji, pod względem wielkości i kształtu nie nadawały się do produkcji długich frytek w amerykańskim stylu.

Konieczne okazało się sprowadzenie nowych frytkowych odmian ziemniaków.

Tym właśnie zajęła się Farm Frites Poland Dwa, stając się przy tym wzorem nowoczesnej agronomii i dobrych praktyk rolniczych dla innych gospodarstw.

Pozwoliło to wejść firmie m.in. do globalnego programu McDonald’s Flagship Farm.

 

Kto dziedziczy majątek, czyli spadkobranie ustawowe

 

Konsument żywności szuka świadomie

 

W czasie spotkania miało miejsce kilka wykładów. Dr Małgorzata Bojańczyk z Polskiego Stowarzyszenia Zrównoważonego Rolnictwa i Żywności opowiedziała o ewolucji oczekiwań konsumentów w odniesieniu do produkcji żywności.

W jej ocenie, widoczny jest wzrost świadomości konsumentów w kontekście roli żywności w ich życiu i przy jednoczesnej chęci ochrony klimatu i środowiska.

Konferencję zakończyła debata nt. przyszłości uprawy ziemniaków w Polsce, z udziałem:

  • Pawła Kaczmarka z Top Farms Wielkopolska,
  • Tomasza Kurpiewskiego z McDonald’s Polska,
  • dr Jacka Skudlarskiego z SGGW,
  • Radosława Ogrodnika z Procam Polska oraz
  • Karola Piekutowskiego z Farm Frites Poland Dwa Sp. z o.o.

 

Terria na ekoschematy – film

 

Farm Frites i Aviko: trochę historii

 

Gospodarstwo Farm Frites Poland Dwa powstało w 1993 roku w Bobrownikach. Niderlandzkie firmy Farm Frites B.V. oraz Aviko B.V. połączyły siły dla wspólnej inwestycji w Polsce, jaką była budowa fabryki produkującej frytki w Lęborku.

Farm Frites Poland Dwa stało się jej głównym zapleczem surowcowym. Gospodarstwo pierwotnie zajmowało powierzchnię około 4 tys. hektarów, położonych na terenie gmin Damnica i Główczyce.

Obecnie firma gospodaruje na powierzchni ok. 2,5 tys. hektarów i zatrudnia około 60 osób. Jest w gronie największych i najbardziej nowoczesnych gospodarstw rolnych w Polsce.

Pozostaje liderem dostaw ziemniaków do produkcji frytek, placków i płatków ziemniaczanych dla siostrzanej firmy, Farm Frites Poland w Lęborku.

 

Opr. na podstawie materiałów prasowych Farm Frites

 

DN Green, Dębionek: wiarygodny serwis Riela Polska

Redakcja Agrokonsument.pl
Serwis Agrokonsument.pl specjalizuje się w treściach kierowanych dla konsumentów i branży agro. Polityka rolna, bezpieczeństwo żywności, ubezpieczenia, prawo.
przeczytaj inne artykuły tego autora
Wydrukuj
PILNE !
Zobacz podobne:

Inni przeczytali również: