Cóż byśmy zrobili bez kawy, my – kawosze? Najnowsze statystyki informują, że kawy w sezonie 2024/25 nie zabraknie. Globalna jej produkcja wyniesie o ponad 400 tys. ton więcej, w stosunku do poprzedniego sezonu, sięgając 10,5 mln ton.
Jest to związane z poprawą wyniku zbiorów w Brazylii i Indonezji. Spodziewane jest zwiększenie eksportu z obu tych krajów o ponad 200 tys. ton do 7,39 mln ton. Urośnie też konsumpcja tego boskiego napoju. W sumie popyt wrośnie o 1,8% do 10,2 mln ton.
Tegoroczne zbiory w Brazylii będą wyższe o 5,15% osiągając 4,19 mln ton. Arabica zwiększy swe plony o 6,85% do 2,89 mln ton, z kolei Robusta minimalnie odbije się o 1,38% do 1,3 mln ton.
Anormalnie wysokie temperatury pod koniec 2023 r. spowodowały opadanie części zawiązków owoców, jednak później nastąpiła stabilizacja warunków pogodowych i bardzo regularne deszcze. To wywarło niezwykle pozytywny efekt na finalnym etapie dojrzewania owoców.
Będzie to miało przełożenie na większy eksport z Brazylii. Ma on wzrosnąć o 2,35% do 2,55 mln ton.
Produkcja w Wietnamie utrzyma się na prawie niezmienionym poziomie 1,7 mln ton. Tam 95% areału upraw zajmuje Robusta. Opóźniona pora deszczowa i wyższe od przeciętnych temperatury w okresie wegetacji mogą sprawić, że eksport z Wietnamu lekko spadnie o około 2% do 1,46 mln ton.
Kalkulacja opłacalności produkcji pszenicy ozimej w sezonie 2024/2025
Zbiory w Kolumbii mogą być wyższe o 1,6% osiągając 744 tys. ton. Tam plantatorzy walczą z agrofagiem – chrząszczem kawowym, spokrewnionym z kornikiem wiśniowym (Hypothenemus hampei, ang. coffee berry borer). Pierwotnie wywodzi się z Afryki, obecnie jest najgroźniejszym szkodnikiem upraw kawy. Uszkadza owoce i obniża ich jakość produkcyjną.
Wydajność plonu w Indonezji ma być większa o 25,68% i docelowo może wynieść 654 tys. ton. Konsekwencją będzie zwyżka eksportu. Urośnie on o 33,85%, do 390 tys. ton.
Tak duży skok jest mocnym odbiciem po wyjątkowo niekorzystnym sezonie 2023/2024, kiedy długotrwałe i bardzo intensywne opady deszczu zbiegły się z czasem zapylania kwiatów i formowania zawiązków, co znacząco obniżyło plony.
Import kawy do Unii Europejskiej ma wzrosnąć o 4,21% do wartości 2,85 mln ton wraz ze zwiększeniem eksportu z Brazylii i Indonezji. Głównymi dostawcami dla UE w 2023 r. byli: Brazylia (36% dostaw), Wietnam (25%), Uganda (8%) i Honduras (7%).
Kawa w sezonie 2023/24 – kliknij tutaj.
Opr. km na podstawie USDA
Krajowy Plan Odbudowy i Zwiększania Odporności (KPO) – nabory dla sektora rolnictwa do końca 2024 r.