14 - 11 - 2024
Fot. firmowe

Polski Kongres Gospodarczy: dyskutowaliśmy o bezpieczeństwie i wysokiej jakości żywności

O tym, jak zadbać o wysoką jakość żywności od pola do stołu dyskutowali m.in. specjaliści Top Farms, Savencia, Terra Nostra podczas jednego z paneli Poznańskiego Kongresu Gospodarczego. Czytaj w Agrokonsument.pl

 

 

Tegoroczna, trzecia edycja Poznańskiego Kongresu Gospodarczego przyciągnęła ponad 1500 gości. Podczas pierwszego dnia wydarzenia odbyło się kilkanaście paneli dyskusyjnych.

W jednym z nich pt. „Żywność i produkty rolne. Jak zapewnić bezpieczeństwo i wysoką jakość” rozmawiali:

  • Małgorzata Bojańczyk, dyrektor, Polskie Stowarzyszenie Zrównoważonego Rolnictwa i Żywności
  • Adam Baucza, prezes zarządu, Fundacja Rozwoju Rolnictwa Terra Nostra
  • Paweł Kaczmarek, prezes zarządu, Top Farms Wielkopolska
  • Szymon Babiński, koordynator ds. zabezpieczenia surowca mlecznego w Europie, grupa Savencia, Mleczarnia Turek
  • Moderacja: dr Piotr Łuczak, red. naczelny Agrokonsument.pl

 

Top Farms o bezpieczeństwie żywności – Poznański Kongres Gospodarczy

 

Co Polska wniesie w swej prezydencji?

 

Od 1 stycznia 2025 r. Polska na sześć miesięcy obejmie przewodnictwo w Radzie Unii Europejskiej. Wspólna Polityka Rolna (WPR) jest od samego zarania EWG/UE – jedną z kluczowych polityk rolnych.

Polska w ramach prezydencji będzie więc mogła wykazać się w tym zakresie inicjatywą, o czym opowiedziała Małgorzata Bojańczyk – jako ekspertka w zakresie WPR.

 

Paweł Kaczmarek, prezes Top Farms Wielkopolska przedstawił przykłady zasad zrównoważonego rolnictwa, które są stosowane w przedsiębiorstwie Top Farms od wielu lat. Zazębia się to z informacjami, jakie przedstawił Adam Baucza, prezes Fundacji Rozwoju Rolnictwa Terra Nostra o roli, jaką odgrywa i powinno odgrywać rolnictwo regeneratywne.

Szef Terra Nostra zaprosił też na kolejną, trzecią edycję Bio_Reaction, która odbędzie się 12 czerwca 2025 r. tradycyjne w siedzibie spółki Jagrol k. Wrześni w Wielkopolsce.

 

Szymon Babiński z Mleczarni Turek wyjaśnił, jak grupa Savencia budujecie świadomość u producentów rolnych w zakresie zapewnienia wysokiej jakości dostarczanego mleka.

Paneliści byli zgodni co do tego, że zrównoważone rolnictwo to odpowiedź na niestabilne wahania pogodowe.

Nowoczesne maszyny, precyzja zabiegów, mapowanie pól pozwalają na stosowanie mniejszej ilości środków produkcji. Przyczyniają się też do lepszej dbałości o glebę.

Rolę w ogóle trzeba traktować z najwyższym pietyzmem, gdyż to podstawowy warsztat producenta rolnego. To też baza dla produkcji bezpiecznej żywności.

 

Z panelu przedstawimy wkrótce film – na kanale Agrokonsument TV/Youtube.

 

 

Rolnicy w Polsce potrzebują taniej energii: muszą inwestować w OZE

 

 

PKG2024 po raz trzeci

 

Poznański Kongres Gospodarczy odbył się trzeci raz.

 

W założeniu organizatorów, stanowi on platformę wymiany wiedzy, doświadczeń i nowych pomysłów dla przedstawicieli biznesu, naukowców, ekspertów, urzędników, samorządowców oraz polityków. Nie tylko z regionu, ale również z całego kraju i świata.

W tym roku odbyły się dyskusje dotyczące m.in.: wyborów prezydenckich w USA, zielonej technologii,  bezpieczeństwa, społeczeństwa obywatelskiego i promocji marki Poznania.

 

 

Eksport żywności z Polski bije rekordy

Redakcja Agrokonsument.pl
Serwis Agrokonsument.pl specjalizuje się w treściach kierowanych dla konsumentów i branży agro. Polityka rolna, bezpieczeństwo żywności, ubezpieczenia, prawo.
przeczytaj inne artykuły tego autora
Wydrukuj
PILNE !
Zobacz podobne:

Inni przeczytali również: